De soorten koppelingen voor jouw voertuig uitgelegd

Vraag je je wel eens af: ‘Welke soorten koppelingen zijn er beschikbaar en welke past het beste bij mijn voertuig?’ Je hoopt deze vraag nooit nodig te hebben, maar het kan altijd voorkomen dat de situatie verandert. Als je bijvoorbeeld een autotrailer wilt trekken, kan er veel druk op dit onderdeel van jouw voertuig komen. Het is daarom een onmisbaar onderdeel en je kan hier het beste zo veel mogelijk over te weten komen. Maar wat moet je dan allemaal weten? En hoe zorg je dat je de beste voor jouw voertuig in handen krijgt?

Dit is de koppeling van een auto

Voordat je kan kijken naar de soorten koppelingen en welke het beste bij jouw voertuig past, is het van belang dat je weet wat de koppeling van een auto precies is. Het is het samenstel dat zich tussen de versnellingsbak en de motor van een voertuig bevindt. Dit samenstel zorgt ervoor dat de juiste verbinding tussen beide onderdelen van de auto gelegd wordt. Het koppelingspedaal is het enige onderdeel dat je ziet binnen de auto. Deze heb je namelijk nodig om te kunnen schakelen. Je kan door deze in te drukken en de pook te bewegen naar de volgende versnelling gaan. Bij een automaat is er uiteraard geen pedaal beschikbaar, maar is er wel een koppeling aanwezig.

Het belang van een koppeling

De koppeling is een van de belangrijkste onderdelen van een voertuig. Zonder deze koppeling kan je namelijk niet rijden in jouw auto. Tenminste, het is veel minder aangenaam en levert jou hoge kosten op. Zo zorgt dit onderdeel ervoor dat je goed op kan trekken en je een hogere snelheid kan behalen. Zonder koppeling blijf je immers in dezelfde versnelling hangen en moet jouw voertuig overuren maken. Daarnaast zorgt de koppeling ervoor dat jouw motor afgeremd wordt.

Naarmate je jouw auto vaker gebruikt, kan het zo zijn dat er slijtage komt aan de koppeling. In dit geval merk je dat het schakelen stroever gaat of zelfs helemaal niet meer gebeurt. Een van de eerste symptomen is dat het toerental steeds hoger wordt, terwijl je wel doorgeschakeld hebt. Het afremmen gebeurt namelijk niet meer. Als je de koppeling niet op tijd vervangt, voorkom je dat je na verloop van tijd langs de kant van de weg staat.

Zo werkt het

De werking van de koppeling is goed om in het achterhoofd te houden, zodat je optimaal gebruik kan maken van jouw voertuig. Door de werking goed te weten, weet je ook beter wat het beste bij jouw auto past. De koppeling bestaat voor de goede werking uit verschillende platen die tegen elkaar worden gedrukt. Dit gebeurt alleen als het koppelingspedaal niet ingedrukt wordt. Zodra je dus koppelt, gaan de platen uit elkaar. Je hebt tevens een vliegwiel, welke zich aan de kant van de motor bevindt. Deze is met een krukas verbonden, en draagt de bewegingen van de motor over via de aandrijflijn naar de wielen.

De koppelingsplaat zit weer verbonden met de ingaande as van de versnellingsbak. De kracht die door de krukas is doorgegeven wordt overgenomen en weer doorgegeven. Zodra het koppelingspedaal wordt ingedrukt, ontstaat er een ontkoppeling en is de motor hier niet meer aan verbonden. Zolang deze verbinding niet bestaat, kan je als bestuurder van het voertuig naar een hogere of lagere versnelling gaan. De koppelingsplaat laat je dan weer naar het vliegwiel bewegen door het pedaal langzaam op te laten komen.

De soorten koppelingen op een rij

Dan door naar de soorten koppelingen waar je een keuze uit kan maken. Want welke soorten koppelingen zijn er precies? Hierin maak je een onderscheid tussen natte en droge koppelingen. Het grootste verschil zit hem in de omgeving waarin de koppeling zich bevindt. Bij een natte koppeling zit deze in een soort bad aan olie en gaat het om meerdere platen. Bij een droge koppeling heb je te maken met één plaat, welke niet van olie is voorzien. Het grootste voordeel van de natte koppelingen is dat deze minder snel zal slijten door de olie. Er is namelijk ook minder wrijving tussen de onderdelen.

De olie van de natte koppeling zorgt ook dat er een koelend middel aanwezig is. Dit heeft wederom een positieve uitwerking hebben op alle onderdelen van de koppelingen. Een nadeel hiervan is echter weer dat er een lichte weerstand is bij de overdracht van de kracht vanuit de motor. Hierdoor is er minder efficiëntie beschikbaar. Voornamelijk motorfietsen zijn voorzien van een natte koppeling.

Ook auto’s zijn van oudsher hiermee uitgerust, maar is er toch een groter verschil te vinden. Er is namelijk slechts één koppelingsplaat beschikbaar. Daarom worden dit de droge koppelingen genoemd. Je hebt bij een auto daarom ook geen bad van olie waarmee de koppelingsplaten gedompeld zijn. De koppeling is niet volledig afgesloten, waardoor er lucht bij komt voor de koeling van de plaat. Oververhitting komt hierdoor dus niet zo snel voor. Gebruik daarbij ook geen olie en smeervet. Hier kan namelijk stof aan blijven zitten, waardoor de plaat verontreinigd en er veel problemen kunnen ontstaan.

Deze problemen komen voor aan de koppeling

De verschillende soorten koppelingen zorgen ervoor dat jouw voertuig weer beter vooruitkomt en je bijvoorbeeld ook een boottrailer kan trekken. Alleen kan dit onderdeel van de auto ook voor problemen zorgen tijdens het rijden. Het meest voorkomende probleem aan de koppelingen is de slijtage die door de jaren heen ontstaat. Hoe meer je de koppelingen gebruikt, hoe sneller deze slijtage komt. Het is daarom van belang om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met dit onderdeel. Zet jouw auto bijvoorbeeld in zijn vrij bij een stoplicht of als je ergens anders stilstaat, zo blijft de druk zo veel mogelijk beperkt en kan je zorgen dat je enkele duizenden kilometers meer kan rijden met jouw auto.

Een nieuwe koppeling kiezen: zo doe je dat

De verschillende soorten koppelingen zorgen ervoor dat ieder voertuig goed blijft rijden. Maar hoe weet je welke het beste past bij jouw voertuig? Het is afhankelijk van het voertuig dat je rijdt, wat het beste bij je past. Bij motorfietsen is er vaak een natte koppeling gemonteerd. Deze zorgt dat er zo min mogelijk oververhitting komt. Bij een auto gaat het bijvoorbeeld weer om een droge koppeling.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl