U heeft het vast wel eens gezien: een auto met aanhanger komt voorbij, en deze begint enorm te slingeren. Het slingeren veroorzaakt problemen bij de bestuurder en kan tevens gevaarlijk zijn voor mensen onderweg. U wilt het slingeren daarom zo veel mogelijk voorkomen. Hiervoor moet uw aanhangwagen stabiel blijven. Maar hoe kunt u hier dan voor zorgen? En waar moet u allemaal aan denken voordat u de weg op gaat? Na het lezen van onderstaande informatie kunt u veilig de weg op.
Hoe geschikt is de auto?
Voordat u een aanhangwagen achter uw auto koppelt, is het verstandig om naar de auto te kijken die dit voertuig moet trekken. Bij de ene combinatie kan de aanhangwagen al met een lage snelheid slingeren, terwijl andere voertuigen de maximale toegestane snelheid kunnen rijden zonder problemen. Een zwaardere auto zorgt over het algemeen voor meer stabiliteit op de weg. Alleen komt hier ook de oversteek achter de achteras nog bij kijken. Hoe groter de lengte van de oversteek, hoe minder kracht er nodig is om de auto te laten slingeren. Hoeveel de oversteek is, vindt u terug bij de informatie over het kenteken.
Een verkeerde belading voorkomen
Een verkeerde lading is ook een van de redenen waarom een auto met bakwagen gaat slingeren. Hierbij kijkt u naar zowel de lading voor als de lading achter. Als er te veel gewicht op de achterkant is geplaatst, zal de slingerbeweging alsmaar groter worden. De aanhanger is in dit geval niet stabiel genoeg meer om de weg op te kunnen en de achterkant van de auto zal omhoogkomen. Bij te veel gewicht aan de voorkant van de plateauwagen komt er een te hoge kogeldruk. De wielen aan de achterkant van de auto zijn te veel belast en het kan zorgen voor een druk op de vering. Een goede lading kan dus voorkomen dat u onderweg gaat slingeren.
De bandenspanning en de snelheid
Voordat u de weg op kunt met uw aanhangwagen is het verstandig om de bandenspanning van de auto en de gesloten aanhanger te controleren. Een te lage of te hoge bandenspanning leidt tot meer instabiliteit en dus een grotere kans op slingeren. Het geeft onnodige problemen, die u vooraf al op had kunnen lossen. Daarnaast moet u letten op de snelheid die u aanhoudt met het voertuig. Hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans is dat uw auto met aanhanger gaat slingeren. In Nederland geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur. Kijk echter of uw voertuig dit daadwerkelijk aan kan of dat u naar een lagere snelheid moet om veilig de weg op te kunnen. U voorkomt grote problemen en houdt uw aanhangwagen goed stabiel tijdens het verplaatsen.
Het aanbrengen van een stabilisatorkoppeling
Veel aanhangwagens zijn vandaag de dag voorzien van een stabilisatorkoppeling. Deze koppelingen zogen ervoor dat het voertuig pas bij een hogere snelheid zal slingeren. U kunt dan denken dat het slingeren helemaal niet meer voorkomt. Dit is echter niet het geval. Ondanks de stabilisatoren kan er bij een hogere snelheid alsnog een probleem plaatsvinden. Controleer vooraf goed of uw aanhangwagen ook van deze koppelingen is voorzien en zorg dat deze goed vastzitten. U weet hierdoor beter waar u aan toe bent en kunt uw goederen verplaatsen van A naar B. Alle factoren samen zorgen voor de beste stabiliteit van uw aanhangwagen en de auto die dit voertuig trekt.