Hoeveel gewicht kan mijn voertuig trekken?

Op vakantie gaan, spullen vervoeren of juist een grote verhuizing uitvoeren. Je kan eigenlijk niet meer zonder een goede aanhanger. Alleen is het niet voor iedereen duidelijk hoeveel gewicht een auto kan trekken. Zo zijn er veel vragen die beantwoord moeten worden voordat je kijkt naar de beste autotrailer. Want hoeveel kan jouw auto trekken? Wat is het maximale vermogen dat je met een gewoon rijbewijs mag trekken? In onderstaande informatie lees je alles wat je moet weten.

Gewicht vooraf goed voor ogen hebben

Als je op vakantie gaat met de caravan of een vouwwagen of regelmatig met een aanhangwagen moet rijden, dan is het belangrijk dat je weet welk gewicht erbij komt kijken. Niet alleen kan je hiermee veel veiligheid creëren, doordat jouw auto niet met de neus omhoog komt te staan, ook kan je jezelf flinke boetes besparen. Het gewicht dat je maximaal mag en kan trekken mag je immers niet overschrijden. Vooraf alles goed weten, kan dus een flinke kostenbesparing opleveren.

De trekkracht van de auto is bepaald

Als eerste moet je weten welke trekkracht jouw auto eigenlijk heeft. Niet iedere auto kan namelijk een bakwagen trekken of voorzien zijn van een paardentrailer. Als je kijkt naar de trekkracht, denk je bijvoorbeeld als eerste aan de sterkte van de motor. Alleen kom je er dan al snel achter dat dit helemaal niet met elkaar te maken hoeft te hebben. De fabrikant bepaalt namelijk hoeveel gewicht jouw voertuig kan trekken. Hierbij kijkt de fabrikant naar hoe vaak de auto met een aanhanger op een helling van 12 procent kan stoppen en starten, met houdkracht van de handrem en voldoende vermogen om weer omhoog te komen.

De trekkracht verder onderzoeken

Maar hoeveel gewicht kan jouw voertuig dan echt trekken? Deze trekkracht staat vermeld op het kentekenbewijs dat je bij jouw auto krijgt. Als je een bedrijfsauto hebt, vind je het gewicht uit weer op het conformiteitsbewijs. Op de nieuwere kentekenbewijzen staat het vermeld als ‘technisch maximum massa AHW’ en bij de papieren kentekenbewijzen staat het als ‘maximum massa (on)geremd’. Vooraf moet je dit gewicht goed bekijken, zodat je op basis hiervan een aanhangwagen kan kiezen.

Het trekgewicht bij de RDW registreren

Er zijn echter nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Het maximale trekgewicht van een voertuig moet namelijk ook bij de RDW geregistreerd staan. Normaal gesproken gebeurt dit door de fabrikant of een dealer. Alleen kan het zijn dat dit vergeten is. In dit geval is het aan te raden om het zo snel mogelijk zelf te regelen. Dit kan eenvoudig via de website van de RDW. Vanaf dat moment kan je beginnen met rijden met aanhanger. Het maximale gewicht van een caravan of andere aanhanger mag niet meer dan 75 procent van de beladen trekauto zijn. Zo blijf je altijd stabiel.

Het verschil met elektrische of hybride auto’s

Het is tegenwoordig steeds belangrijker en populairder om een elektrische auto te hebben. Er zijn meerdere verschillen op te merken tussen de oudere auto’s en de nieuwe elektrische auto’s op de markt. Het maximale trekgewicht bij een hybride auto ligt namelijk veel lager dan bij een benzineauto. Een elektrische auto mag zelfs helemaal geen aanhanger trekken. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, maar het is een betere keuze om hiervoor naar een ander voertuig te kijken als tijdelijke oplossing voor een kleine verhuizing of een vakantie.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl