Kan ik een tweedehands aanhangwagen kopen en waar moet ik op letten?

Bent u op zoek naar een nieuwe aanhangwagen? Veel aanhangwagens komen met een hoge prijs. Niet iedereen heeft dit beschikbaar en zeker niet als de aanhanger slechts enkele keren wordt gebruikt. U kunt uzelf daarom de vraag stellen of u een tweedehands aanhangwagen kunt kopen. Het antwoord hierop is ‘ja’. Alleen is het dan van belang dat u goed oplet wat u aanschaft. Want welke factoren zijn dan belangrijk voordat u tot een koop overgaat?

Waarom kiezen voor tweedehands?

Een nieuwe aanhangwagen is vaak voorzien van alle keurmerken die nodig zijn om de weg op te gaan. Daarbij kunt u ervan uitgaan dat de nieuwe modellen geen beschadigingen hebben en de lading dus veiliger naar de plaats van bestemming kunnen brengen. Maar waarom zou u dan toch voor een tweedehands kiezen? Vooral het budget is een belangrijke factor om voor een occasion te kiezen. Een gesloten aanhangwagen kopen of een van de andere modellen met elkaar vergelijken kan echter ook als iemand een model slechts enkele keren heeft gebruikt.

De banden goed bekijken

Een Kipper die te koop staat of een van de andere modellen moet voorzien zijn van goede banden voordat u er de weg mee op kunt. U moet daarom vooraf goed bekijken wat de staat van de banden is om te voorkomen dat u na verloop van tijd nog tegen een flinke kostenpost aanloopt. De banden zitten er bijvoorbeeld al op sinds de aanschaf en vertonen veel slijtage. De banden die ouder zijn dan 6 jaar moet u bijvoorbeeld vermijden. In geval van slijtage of kleine scheurtjes kan het verstandig zijn om naar een ander model te kijken.

Het chassis en de vloer

De chassis en de vloer van de aanhangwagen zijn andere belangrijke factoren om rekening mee te houden als u een tweedehands aanhangwagen wilt kopen. Zit er bijvoorbeeld roest op het chassis? Dan is de kans groot dat uw aanhangwagen niet veilig genoeg is om de weg op te gaan. Het onderhoud is in dit geval niet goed bijgehouden. De assen kunnen daarnaast kromgetrokken zijn. Neem daarom de volledige buitenkant van de aanhanger onder de loep voor de aankoop. De vloer van de aanhanger is een ander onderdeel om rekening mee te houden. Het vervangen ervan brengt hoge kosten met zich mee en wilt u liever niet.

Doet de verlichting het?

Dan door naar de verlichting. Zonder goed werkende verlichting mag u niet de weg op. Vooraf inspecteren of er geen mankementen zijn, kan een flinke boete voorkomen. Bij meerdere defecten gaat het vaak niet meer over alleen een kapot lampje, maar is er meer aan de hand. De onderdelen die hiervoor nodig zijn, brengen wederom een kostenpost met zich mee. Sluit de bakwagen daarom op een voertuig aan en zorg dat u alle verlichting geïnspecteerd heeft. Doet de verlichting het niet? Kijk dan hoeveel er vervangen moet worden zodat u niet voor verrassingen staat.

Alle andere onderdelen onderzoeken

Er zijn nog veel meer onderdelen van de aanhangwagen waar u op kunt letten voordat u de tweedehands aanhangwagen koopt. De neuswiel en koppeling zijn hier een goed voorbeeld van. Het neuswiel moet soepel opklappen en niet naar beneden vallen. Als er beschadigingen zijn, is de kans groot dat het wiel na verloop van tijd naar beneden valt. Een defecte koppeling zorgt juist weer voor gevaarlijke situaties als deze niet goed ontgrendelt. Zo ook met de remmen en het sluitwerk. Goede remmen zijn nodig om onderweg geen problemen te krijgen en veilig van A naar B te komen. De remmen zijn vaak nog bij te stellen als er geen grote beschadigingen zitten.

Kijk goed naar eventuele garantie

Een laatste factor waar u rekening mee kunt houden bij de aankoop van een tweedehands aanhangwagen is het onderhoud en de garantie. Als u de aanhanger particulier koopt, zit er geen garantie op. In dit geval moet u dus goed kijken hoe het onderhoud is uitgevoerd en vanaf dat moment al het onderhoud zelf uitvoeren. Vergeet dus niet na te vragen wanneer de laatste onderhoudsbeurt was!

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl