Heb je een nieuwe aanhangwagen gekocht? Dan is het van belang dat je weet wat de regels zijn om deze in te voeren. Want moet je de aanhangwagen registreren bij de RDW voordat je hiermee de weg op kan? Het is goed om vooraf te bekijken wat hier allemaal voor nodig is en welke stappen je kan doorlopen om goed voorbereid de weg op te gaan. Hieronder lees je alles wat je nodig hebt om de registratie op de juiste manier te doorlopen.
Deze aanhangwagens moet je laten registreren
Niet alle aanhangwagens hoeven geregistreerd te worden bij de RDW. De registratieplicht geldt voor aanhangwagens die voldoen aan bepaalde criteria. Er zijn dus een aantal belangrijke criteria waaraan je moet voldoen en welke je in het achterhoofd moet houden. Als de aanhangwagen een toegestane maximummassa heeft van meer dan 750 kilogram (inclusief het gewicht van de lading), dan moet deze geregistreerd worden bij de RDW.
Voor aanhangwagens met een toegestane maximummassa tussen 751 kilogram en 3.500 kilogram geldt eveneens een registratieplicht. Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram of hoger worden ook als zware aanhangwagens beschouwd en moeten geregistreerd worden bij de RDW.
Het is belangrijk op te merken dat bepaalde categorieën aanhangwagens zijn vrijgesteld van registratie bij de RDW. Denk hierbij aan aanhangwagens die een toegestane maximummassa van minder dan 751 kilogram hebben. Alleen bij het gebruik van beroepsmatig vervoer dien je deze aanhangwagen op de juiste manier te laten registreren. Tevens zijn de aanhangwagens die gebruikt worden voor agrarische doeleinden en sport- of recreatiedoeleinden, zoals bijvoorbeeld een boottrailer vrijgesteld van de registratie bij de RDW. Het is altijd raadzaam om de specifieke wetgeving en regelgeving te raadplegen of contact op te nemen met de RDW voor actuele en gedetailleerde informatie over de registratievereisten voor aanhangwagens.
De belangrijkste registratie-eisen op een rij
Voordat je een aanhangwagen kunt registreren bij de RDW, zijn er enkele belangrijke eisen waaraan je moet voldoen. Ten eerste moet de aanhangwagen voldoen aan de Europese typegoedkeuringsvoorschriften, tenzij deze voor 1997 in gebruik is genomen. In dat geval moet de aanhangwagen voldoen aan de nationale eisen voor aanhangwagens.
Daarnaast moet je als eigenaar de aanhangwagen laten keuren door de RDW. Tijdens de keuring wordt onder andere gecontroleerd of de aanhangwagen voldoet aan de technische eisen, zoals de verlichting, remmen en banden. Ook moet de aanhangwagen voorzien zijn van een chassisnummer en moet de constructie voldoen aan de gestelde normen. Zorg er dus voor dat je vooraf een afspraak maakt bij een door de RDW erkend bedrijf.
De juiste documentatie en het registratieproces
Om een aanhangwagen te registreren bij de RDW, zijn bepaalde documenten vereist. Allereerst heb je een geldig legitimatiebewijs nodig, zoals een paspoort of rijbewijs. Daarnaast zijn er een aantal documenten die je moet overhandigen. Denk als eerste aan het aankoopbewijs. Een factuur, koopcontract of een verklaring van de verkoper waarin staat dat je de rechtmatige eigenaar bent van de aanhangwagen. Zonder deze documentatie is het niet mogelijk om de registratie te voltooien.
Daarnaast is er een bewijs van typegoedkeuring nodig. Dit is van toepassing op aanhangwagens die na 1997 in gebruik zijn genomen. De fabrikant of importeur kan je voorzien van het juiste document. Vergeet ook niet het kentekenbewijs deel I en het tenaamstellingsbewijs te overhandigen. Als de aanhangwagen eerder in Nederland geregistreerd was, moet je het originele kentekenbewijs deel I kunnen overleggen. Het tenaamstellingsbewijs is van toepassing op aanhangwagens die na 2006 voor het eerst zijn geregistreerd.
Na het verzamelen van de benodigde documenten, kun je een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation. Tijdens de keuring wordt de aanhangwagen gecontroleerd en worden alle documenten gecontroleerd. Als alles in orde is, ontvang je een kentekenbewijs deel I en een kentekenplaat. Het kentekenbewijs deel II wordt per post naar je opgestuurd.
Het belang van de registratie van een aanhangwagen
Het registreren van je aanhangwagen, waaronder ook een gesloten wagen, bij de RDW is van groot belang. Ten eerste is het verplicht volgens de Nederlandse wetgeving. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties. Bovendien biedt de registratie bij de RDW ook verschillende voordelen, zoals het verkrijgen van een geldig kentekenbewijs en kentekenplaat.
Daarnaast is registratie belangrijk voor verzekeringen en aansprakelijkheidskwesties. Door je aanhangwagen te registreren, kun je een passende verzekering afsluiten die je dekking biedt bij ongevallen, diefstal of schade. Bovendien wordt de aansprakelijkheid bij eventuele ongevallen duidelijker vastgesteld wanneer de autotrailer of ander model correct geregistreerd is.
Wijzigingen en herregistratie
Het is belangrijk om te weten dat eventuele wijzigingen aan de aanhangwagen na de registratie bij de RDW ook gemeld moeten worden. Dit geldt voor wijzigingen in de technische specificaties, zoals het gewicht, de afmetingen of de constructie van de aanhangwagen. Je kunt contact opnemen met de RDW voor specifieke richtlijnen en vereisten met betrekking tot wijzigingen en herregistratie. Het is ook van belang om te weten dat het kentekenbewijs deel I en de kentekenplaat altijd bij de aanhangwagen moeten blijven. Als je de aanhangwagen verkoopt, moet je de nieuwe eigenaar informeren over de registratievereisten en ervoor zorgen dat de overdracht correct wordt afgehandeld bij de RDW.
Alles voltooien voordat je de weg op gaat
Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het aan te raden om de wet- en regelgeving voor een boottrailer te kopen goed door te nemen. Alleen door deze goed door te nemen kan je namelijk voorkomen dat je onderweg staande wordt gehouden door de politie. Het kan je hoge kosten besparen door vooraf overal van op de hoogte te zijn. Het doorlopen van het registratieproces is eenvoudig en geeft jou de gelegenheid om alles uit jouw aanhangwagen te kunnen halen.