Hoe kan ik mijn aanhangwagen beladen voor een optimale balans en veiligheid?

Onderweg is het niet altijd eenvoudig om de aanhangwagen goed op de weg te houden. Dit heeft voornamelijk te maken met de combinatie die u rijdt. Het voertuig in combinatie met de aanhangwagen en de belading kunnen nog wel eens gevaarlijke situaties opleveren. Kijk maar eens goed om u heen en u ziet dat de belading bij veel mensen nogal te wensen overlaat. Om te voorkomen dat u geen balans en veiligheid heeft, kunt u onderstaande informatie doornemen.

Ken de eigenschappen van de lading

Voordat u de lading in de bakwagen plaatst, moet u goed weten wat het gewicht en de afmeting van de lading is. Dit doet u als eerste om erachter te komen of het gewicht niet over het netto toegestane laadvermogen heen gaat. Ook kan u hiermee bekijken of u de lading goed en veilig op de aanhanger kunt plaatsen. Is dit allemaal mogelijk? Dan kunt u beginnen met het laden van de producten. Hiervoor kijkt u naar het zwaartepunt van ieder product. Bij een vierkante pallet ligt het zwaartepunt in het midden. Dit punt plaatst u boven de as. Zo drukt u het gewicht op de as en kan de rest in balans blijven.

De juiste plaatsing van de lading

Het is dan verstandig om verder te kijken naar waar u de lading precies neerzet. Vooral als u te maken heeft met een klein volume, maar wel een zwaar gewicht. Het zware gewicht moet u te allen tijde boven de assen plaatsen. Zo blijft het goed staan. Als er meer volume bij de lading is, kan u het iets meer naar voren en naar achteren vanaf de assen verdelen. Zorg er dan wel voor dat het evenredig gebeurt. Als u dit niet doet, kan het namelijk gaan wiebelen en merkt u het aan de stabiliteit op de weg. Houd er rekening mee dat het voor iedere lading anders is hoe u het gewicht en volume verdeelt van uw gesloten aanhangwagen.

De kogeldruk en het balans

De juiste plaatsing in combinatie met de kogeldruk is een vereiste voor het balans van uw lading. Als u de lading te veel naar voren plaatst, dan drukt de lading te veel op de trekhaak van de auto. Dit zorgt dat de kogeldruk de maximaal toegestane massa overschrijdt. De vering van het trekkend voertuig wordt belast. U merkt dat de wegligging niet meer goed is en u moeite heeft om de aanhanger op de juiste plaats te houden. Als u de lading te ver naar achteren plaatst, trekt dit de achterkant van het voertuig omhoog. Bij snelheden hoger dan 50 kilometer per uur gaat uw aanhanger slingeren. De achterwielen hebben immers niet meer voldoende grip om te corrigeren.

Wat is dan de juiste kogeldruk?

De kogeldruk is nu al een aantal keren benoemd. Maar wat is dan de juiste kogeldruk voor uw aanhanger? In eerste instantie moet u weten wat dit inhoudt. Het is het aantal kilo’s wat op de trekhaak van het voertuig drukt. Het is afhankelijk van het bruto laadvermogen hoeveel de druk moet zijn. Zo ligt deze bij een gewicht tot 750 kilogram op 50 kilogram. Bij een vermogen tussen de 3000 en 3500 kilogram is het 150 kilogram. U vindt het bruto laadvermogen op het type plaatje van de aanhanger.

Het uitsteken van de lading

Nu u weet hoe u het gewicht moet verdelen moet u nog kijken naar hoeveel de lading maximaal mag uitsteken. Bij een plateauwagen is het immers eenvoudig om verder door te bouwen. De lading op de aanhanger mag maximaal 4 meter hoog zijn. Aan de achterzijde mag de lading maximaal 1 meter uitsteken zonder dat u een lange lading bord gebruikt en weggebruikers waarschuwt voor het uitsteken ervan.

 

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl