Kan ik mijn aanhangwagen zelf onderhouden of moet ik hem laten onderhouden?

Iedere bezitter van een aanhangwagen komt op het punt dat er onderhoud aan de aanhangwagen nodig is. Zo zijn er verschillende onderdelen die slijtage krijgen, maar ook onderdelen die je helemaal moet vervangen. Om te voorkomen dat je na verloop tegen problemen aanloopt, is het goed om te weten wat er allemaal mogelijk is. Want kan je de aanhangwagen zelf onderhouden of moet je hem laten onderhouden door een professional? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het onderhoud aan een aanhangwagen.

Het belang van een regelmatige check

Het onderhoud van Anssems aanhangwagen is belangrijk. Alleen dan kan je namelijk veilig de weg op. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers, maar ook dat je voldoende grip op de weg houdt. Tevens zal het onderhoud ervoor zorgen dat jouw aanhangwagen langer meegaat, waardoor je hem in de toekomst tegen een betere prijs kan verkopen. Het onderhoud uitvoeren aan een bakwagen of ander model kan dus verschillende redenen hebben en het is verstandig om dit regelmatig te doen.

Het onderhoud uitvoeren begint bij een regelmatige snelle check. Deze snelle check geeft jou de gelegenheid om te weten te komen welke onderdelen langzaam slijten of zelfs helemaal aan vervanging toe zijn. Het is aan te raden om deze check elke 500 kilometer uit te voeren of op z’n minst één keer per maand.

Deze onderdelen van de aanhangwagen moet je controleren

Bij de snelle check controleer je een aantal onderdelen. Denk als eerste aan de verlichting. De verlichting dient te allen tijde te werken als je de weg op gaat. Let bij de check niet alleen op de voor- en achterlichten, maar ook de stoplichten en richtingaanwijzers. Tevens behoren de reflectoren tot de verlichting. Ook de wielbouten moet je controleren. Deze kunnen namelijk lostrillen als je regelmatig de weg op gaat. Als laatste controleer je ook de bandenspanning van de aanhangwagen. Alleen met de juiste bandenspanning kan je veilig de weg op. Als de bandenspanning goed is, verbruik je ook minder brandstof. Een win-win situatie dus!

Overige onderdelen om te controleren

Het onderhoud van een aanhangwagen of gesloten wagen blijft niet bij de snelle check en de onderdelen die je hierbij hebt. Vanaf dit punt moet je besluiten of je het onderhoud zelf uitvoert of door een professional laat doen. De onderdelen kunnen namelijk meer kennis nodig hebben om het onderhoud goed te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de controle van het remsysteem. Jouw remmen dienen te allen tijde goed te werken om te voorkomen dat je niet kan anticiperen op wat er op de weg gebeurt. De banden en velgen dienen hiervoor ook goed te zijn. Je hebt dan namelijk voldoende grip. Controleer de banden iedere 2000 kilometer.

De bevestigingspunten van de gesloten wagen moet je ook goed controleren als je de weg op wilt gaan. Nadat je een tijd lang hebt gereden kunnen deze bevestigingspunten namelijk los komen te zitten. Je hoort dit vaak tijdens het rijden. Er rammelt namelijk van alles, zelfs als de aanhangwagen niet geladen is. Het kan ook een teken zijn dat er iets met de laadvloer aan de hand is. De ladingen moeten goed en veilig kunnen liggen zonder gat of scheur in de vloer.

Zelf uitvoeren of laten doen?

Het is dan de vraag of je het onderhoud van de aanhangwagen in eigen beheer laat of toch liever een professional inschakelt. Het grootste voordeel van het inschakelen van een professional is dat deze precies weet wat er moet gebeuren en niets over het hoofd ziet. Alleen zitten hier wel extra kosten aan verbonden. Je betaalt namelijk niet alleen voor het vervangen van onderdelen, maar ook de tijd die de professional hieraan kwijt is. Als handige Harry de controle zelf uitvoeren zorgt ervoor dat de kosten voor onderhoud van de Kipper of ander merk lager blijven en je de slijtage aan belangrijke onderdelen eerder opmerkt.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl