Aanhangwagen kopen? Let op de do’s en dont’s

Een aanhangwagen kan een handige investering zijn voor je bedrijf, bijvoorbeeld voor het vervoeren van puin na sloopwerkzaamheden of grote hoeveelheden tuinafval. Als je overweegt om een aanhangwagen aan te schaffen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. In dit blogartikel lees je de belangrijke do’s en don’ts!

Don’t: verkeerd type aanhangwagen kiezen

Net zoals elk beroep verschillend is, geldt dat ook voor aanhangwagens. Het is fijn dat er verschillende mogelijkheden zijn die aansluiten bij jouw specifieke behoeften. Het is daarom belangrijk om je eerst te verdiepen in de verschillende types aanhangwagens. Het kiezen van een verkeerd type kan ervoor zorgen dat het vervoeren van je lading onhandig wordt. Om je op weg te helpen, zetten we hier een aantal modellen op een rijtje:

  • Plateauwagen: bij dit type zitten de wielen onder de laadvloer, in tegenstelling tot een bakwagen. Hierdoor is het geschikt voor het vervoeren van meubels, machines en diverse bouwmaterialen.
  • Multitransporter: ideaal voor het vervoeren van verschillende soorten lading, zoals losse lading, voertuigen, machines, enzovoort.
  • Kipper: handig om losse lading te kunnen storten, zoals zand, stenen, brandhout of puin.

Do: rekening houden met afmetingen en gewicht

Naast verschillende types zijn er ook aanhangwagens in diverse afmetingen beschikbaar. Je gaat natuurlijk op zoek naar een aanhangwagen die past bij jouw wensen en geschikt is voor het materiaal dat je wilt vervoeren. Let echter op! Kies een aanhangwagen waarvoor je het juiste rijbewijs hebt. Er zijn wettelijke beperkingen voor bepaalde rijbewijscategorieën. Met rijbewijs B mag je bijvoorbeeld maar 750 kilo vervoeren. Het is daarom verstandig om je hier vooraf in te verdiepen, zodat je hier rekening mee kunt houden bij de aankoop.

Don’t: aanhangwagen aanschaffen zonder duidelijke onderhoudsregeling

Naast de kwaliteit van de aanhangwagen is ook het onderhoud ervan van groot belang. Een aanhangwagen kan van goede kwaliteit zijn, maar na verloop van tijd kunnen er mankementen ontstaan als gevolg van veelvuldig gebruik. Je wilt natuurlijk niet stranden met pech onderweg. Daarom is het waardevol om bij de aanschaf van een aanhangwagen te zorgen voor een duidelijke onderhoudsregeling. Op die manier wordt je aanhangwagen regelmatig gecontroleerd en indien nodig verbeterd.

Do: letten op het remsysteem

Het is altijd belangrijk om veilig te kunnen rijden met je aanhangwagen. Let daarom ook op het type remsysteem van je aanhanger. Er zijn twee soorten: geremde en ongeremde aanhangers. Een ongeremde aanhanger heeft geen eigen remsysteem en remt mee op de kracht van je voertuig. Dit type is vooral geschikt voor lichtere ladingen. Een geremde aanhanger daarentegen heeft wel een eigen remsysteem en is meer geschikt voor het vervoeren van zwaardere ladingen.

Aanhangwagen op maat

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je zeker weet dat je de geschikte aanhangwagen koopt? Daar helpen wij je graag bij verder. Bij Ko vd Berg Aanhangwagens luisteren we naar je wensen en zoeken we één op maat. Daarbij adviseren we ook waar nodig. Benieuwd? Neem gerust contact met ons op.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl