De 5 meest gestelde vragen over aanhangwagen kopen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een aanhangwagen wil kopen. Bijvoorbeeld omdat je net begonnen bent als ZZP’er en je een aanhangwagen nodig hebt voor je klussen. Of omdat je bezig bent met een professionaliseringsslag en nu over wilt stappen van huur naar eigendom. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we in dit artikel de meest gestelde vragen over een aanhangwagen kopen.

Hoe weet ik welke aanhangwagen het beste is?

Er zijn heel veel verschillende soorten aanhangwagens. Denk bijvoorbeeld aan kippers, plateauwagens, bakwagens, huifwagens, machinetransporters, gesloten wagens en autotrailers. De soort aanhangwagen die het beste is voor jou, hangt af van wat je wilt vervoeren en hoe je het wilt vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan aspecten zoals de belading, de afmetingen, het gewicht, de prijs en de kwaliteit en of deze aansluiten bij jouw doelen.

Hoeveel mag een aanhangwagen wegen?

Als je een B-rijbewijs hebt, mag de totaalmassa van de aanhangwagen niet hoger zijn dan de toegestane massa van de trekkende auto, of de maximaal toegestane massa van de aanhangwagen zelf, wat het laagste is. De toegestane massa van de aanhangwagen staat ook vermeld op het kentekenbewijs. Kijk dit nog goed na voordat je je gaat oriënteren op een aanhangwagen om teleurstellingen te voorkomen.

Is het nodig om een apart rijbewijs te hebben om een aanhangwagen te kunnen rijden?

Zoals aangegeven kun je met een ‘gewoon’ B-rijbewijs met veel soorten aanhangwagens rijden. Wil je een zwaardere aanhangwagen gebruiken?

  • Rijbewijs B+: je mag iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto én aanhanger (met lading) samen niet meer is dan 4250 kg
  • Rijbewijs BE: je mag aanhangwagens trekken met een totaalmassa van 3500 kg (inclusief lading)

Heb je een zwaardere aanhanger dan 3500 kg? Dat is geen probleem als je je BE-rijbewijs hebt gehaald vóór 2013. Is dat niet het geval, dan heb je een C1E- of CE-rijbewijs nodig.

Wat zijn de kosten van het aanschaffen en onderhouden van een aanhangwagen?

Vaak vinden veel mensen de kosten het spannendst rondom de aanschaf van een aanhangwagen. Natuurlijk kost het aanschaffen geld. Maar hoe hoog deze kosten zijn, varieert sterk. Het hangt af van het soort aanhangwagen, de grootte, het gewicht en de gebruikte materialen. Ook de kosten van het onderhoud van een aanhangwagen kunnen variëren, afhankelijk van het soort aanhangwagen en de frequentie van gebruik. Goed om te weten is dat een aanhanger in verhouding met andere gereedschappen niet veel kost en bovendien heel waardevast is. Mits je een kwalitatief goede aanhanger koopt, natuurlijk!

Waar kan ik een aanhangwagen kopen?

U kunt een aanhangwagen kopen bij een particulier via een online marktplaats of veiling of bij een dealer. Het is aan te raden om goed onderzoek te doen en de reputatie van de verkoper te controleren voordat je een aankoop doet. Bij een particuliere tweedehands verkoper loop je risico dat de banden, het wielstel, de chassis of carrosserie aan vervanging toe zijn. Bij Ko van den Berg Aanhangwagens adviseren we je graag over welke aanhangwagen het best bij jou en jouw bedrijf past. Neem vooral contact op!

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl