De do’s en dont’s van zuinig rijden met een aanhangwagen!

Zuinig rijden is wel zo prettig, voor portemonnee én milieu. Zeker als je veel op de weg bent om klanten te bezoeken of naar klussen te rijden is het goed om hier bewust mee bezig te zijn. Wat zijn de belangrijkste do’s en dont’s op het gebied van zuinig rijden, zeker met een aanhangwagen?

Don’t: in een te hoge of lage versnelling rijden

Stem je versnelgedrag af op de omstandigheden. Je kunt twee dingen onthouden wanneer je rijdt met een aanhangwagen. Ten eerste: probeer in een zo hoog mogelijke versnelling te rijden. Ten tweede: moet je de gaspedaal helemaal indrukken om vooruit te komen? Schakel dan terug naar een lagere versnelling. Het gaat hierbij om het toerental van de motor in het gebied te houden waarop hij de meeste trekkracht levert. Dan kun je de meeste snelheid behouden. In de vijfde of zesde versnelling is niet altijd haalbaar wanneer je met een aanhangwagen rijdt.

Don’t: onderhoud vergeten

Je auto functioneert optimaal wanneer hij goed wordt onderhouden. Let er bijvoorbeeld op dat je de juiste olie gebruikt. Het gebruik van de juiste olie kan helpen om de motor soepel te laten draaien en het brandstofverbruik te verlagen. Ververs de olie ook geregeld en zorg voor goede en schone luchtfilters. Dat helpt bij zuinig rijden.

Do: zorg voor goede aerodynamica

Zorg voor een goede aerodynamica. Je hebt nu eenmaal meer lengte en gewicht, rekening houden met de luchtweerstand is dan een goed idee. Zorg ervoor dat de lading op de aanhangwagen goed is verdeeld en dat er geen onnodige obstakels zijn die de luchtstroom belemmeren. Dit kan helpen om de weerstand te verminderen en de brandstofverbruik te verlagen.

Do: houd je snelheid constant

Het is zuiniger om op een constante snelheid te rijden, in plaats van steeds te accelereren en te vertragen. Gebruik daarvoor ook cruise control. Dit kan helpen om het brandstofverbruik te verlagen, omdat de motor niet steeds hoeft te worden aangepast aan veranderende snelheden. Probeer goed vooruit te kijken. Wanneer je gas moet minderen, kun je het gas tijdig loslaten en de auto in de versnelling van dat moment laten uitrollen. Ook korte stops hebben invloed op het brandstofverbruik. Zet de motor in ieder geval uit bij een stop en als u de motor weer start, doe dit dan zonder gas te geven.

Do: vermijd te veel weerstand

Zorg ervoor dat de aanhangwagen niet zwaarder beladen dan nodig is. Hoe zwaarder de aanhangwagen beladen is, hoe hoger de weerstand en het brandstofverbruik. Let ook op de juiste bandenspanning. Een hogere bandenspanning helpt eveneens om de weerstand te verminderen en het brandstofverbruik te verlagen. Zorg ervoor dat de bandenspanning van zowel de aanhangwagen als de auto goed is afgesteld, volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Goede aanhangwagen leidt tot zuinig rijden

Concluderend is het dus belangrijk te letten op je rijgedrag, maar ook zeker op het onderhoud en kwaliteit van je auto en/of aanhangwagen. Heb jij een goede aanhangwagen nodig voor jouw bedrijf? Bij Ko vd Berg Aanhangwagens denken we graag met je mee! Neem gerust contact op voor meer informatie.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl