De technische keuring: dit moet je weten

De term ‘APK’ is voor velen bekend als de jaarlijkse autokeuring om de verkeersveiligheid, milieuprestaties en registratie te controleren. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een technische keuring voor je aanhangwagen? Tijdens deze keuring wordt je aanhangwagen nauwkeurig beoordeeld, en in dit blogartikel leggen we je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Verplicht of niet?

In tegenstelling tot de verplichte jaarlijkse APK-keuring voor auto’s, is een technische keuring voor aanhangwagens niet altijd verplicht. Of je aanhangwagen aan een keuring moet ondergaan, hangt af van het gewicht. Als je met een aanhangwagen rijdt die meer dan 750 kg weegt, is een keuring verplicht. Deze aanhangwagen moet voor de eerste rit goedgekeurd worden door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Bovendien moet deze categorie aanhangwagen jaarlijks opnieuw gekeurd worden.

Niet verplicht, wél een aanrader

Aanhangwagens met een gewicht tot 750 kg zijn daarentegen niet verplicht voor een technische keuring. Dit komt doordat lichtere aanhangwagens over het algemeen minder schade veroorzaken. Het feit dat deze keuring niet verplicht is, betekent echter niet dat het onbelangrijk is.

Het doel

Het primaire doel van een technische keuring is om je aanhangwagen zo veilig en goed mogelijk te houden. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of je aanhanger voldoet aan de wettelijke veiligheids- en technische normen, zodat deze geschikt blijft voor gebruik op de openbare weg. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over loszittende schroeven of potentiële ongevallen. Daarnaast kan het je geld besparen door boetes en juridische problemen te voorkomen.

Normen

De specifieke wettelijke normen variëren per land. Bij Ko van den Berg Aanhangwagens zijn we goed op de hoogte van deze normen en kunnen we je deskundig adviseren. Bovendien kunnen we de technische keuring voor je uitvoeren. Tijdens deze keuring letten we op verschillende aspecten, waaronder:

  • Verlichting: controleren of de koplampen, achterlichten, richtingaanwijzers en remlichten goed functioneren. 
  • Remmen: nagaan of de remmen nog voldoende remkracht hebben. 
  • Banden: controleren op slijtage, schade en de juiste bandenspanning. 
  • Chassis en structuur: beoordelen of alle onderdelen die de structuur vormen in goede staat verkeren. 
  • Koppeling en trekhaak: verifiëren of deze onderdelen stevig zijn bevestigd en goed functioneren. 
  • Laadcapaciteit: vaststellen of er sprake is van overbelasting en of de ladingbevestigingen juist worden gebruikt. 
  • Algemene staat: controleren op algemene gebreken, zoals roest of structurele problemen. 

Meer Informatie?

Als je een aanhangwagen hebt en deze graag technisch wilt laten keuren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of bij ons langs te komen. Wij verzorgen professioneel onderhoud en kunnen zelfs de technische keuring uitvoeren. Daarnaast bieden we hoogwaardige aanhangwagens te koop en verhuur aan. Als dit je interesseert, bekijk dan onze website of kom langs voor een kop koffie en advies!

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl