Het koppelen van je aanhangwagen doe je zo

Of je nu een volle aanhangwagen achter je auto of busje wilt trekken, er is één cruciaal aspect dat je absoluut goed moet regelen: het koppelen van je aanhangwagen. Niemand wil immers het risico lopen dat de aanhangwagen loskomt terwijl je onderweg bent. In dit blogartikel leggen we stap voor stap uit hoe je je aanhanger op de juiste manier koppelt.

Stap 1: Plaats je aanhangwagen

Het begint allemaal met het strategisch plaatsen van je aanhangwagen. Als de aanhanger te ver van je voertuig staat, scheef staat of onstabiel is, wordt het koppelen bemoeilijkt. Kies daarom een vlakke, stabiele ondergrond en zorg ervoor dat je aanhangwagen zich in een rechte lijn bevindt ten opzichte van het voertuig waarmee je deze wilt koppelen. Dit maakt achteruit rijden later gemakkelijker.

Stap 2: Inspecteer en controleer

Voordat je begint met koppelen, is het verstandig om enkele eenvoudige controles uit te voeren. Inspecteer de koppeling van je voertuig: is deze schoon en vrij van vuil of roest? Controleer ook de elektrische aansluiting; als je aanhangwagen verlichting heeft, moet deze overeenkomen met de aansluiting op je voertuig.

Stap 3: Koppelen

Nu is het tijd om te koppelen! Ontgrendel de vergrendeling van de koppeling op je voertuig en neem plaats in je auto of bus. Rijd langzaam achteruit naar je aanhangwagen en vraag eventueel iemand om aanwijzingen te geven. Laat vervolgens de koppeling van je voertuig over de kogel van je aanhangwagen zakken. Vervolgens is het een kwestie van vergrendelen. Je moet een klik horen en misschien zie je een klein knopje aan de koppeling dat groen wordt. Dit geeft aan dat de aanhanger goed is vastgezet.

Stap 4: Bevestig de hulpkoppeling en stroomkabel

Het vastzetten van de koppeling is slechts het begin. Er zijn nog enkele andere kabels die moeten worden bevestigd. Zorg ervoor dat je de hulpkoppeling aansluit en bevestig een stroomkabel. De hulpkoppeling dient als vangnet als je hoofdkoppeling losraakt, en de stroomkabel voorziet je aanhangwagen van verlichting. Beide zijn van cruciaal belang voor de veiligheid.

Stap 5: Vertrek voorzichtig

Als alles goed is bevestigd en gecontroleerd, is het tijd om te vertrekken. Wees echter voorzichtig, vooral als je weinig ervaring hebt met het trekken van een aanhangwagen. Begin rustig, zodat je kunt wennen aan het rijden met de aanhanger. Houd er rekening mee dat je een langere remafstand hebt en grotere draaicirkels moet volgen. Na deze stappen kun je met vertrouwen op weg naar je klus of bestemming.

Ko van den Berg Aanhangwagens

Ben je op zoek naar een hoogwaardige aanhangwagen? Bij Ko van den Berg Aanhangwagens staan we voor je klaar. Op onze website vind je ons uitgebreide aanbod van aanhangers, zowel te koop als te huur. Als je de voorkeur geeft aan persoonlijk advies of de aanhangwagens in het echt wilt bekijken, kom dan gerust langs. Wij helpen je graag verder, altijd met onze kernwoorden in gedachten: specialisme, service en gemak.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl