Hoe kan ik mijn aanhangwagen het beste opslaan als ik hem niet gebruik?

Hoe kan ik mijn aanhangwagen het beste opslaan als ik hem niet gebruik?

Heeft u een Hapert aanhangwagen of een ander model aanhanger in uw bezit? U gebruikt uw aanhanger waarschijnlijk niet het gehele jaar door. Vooral in de wintermaanden gaat u lang niet altijd de weg op. Maar als u hem toch nodig heeft, wilt u niet voor verrassingen komen te staan door bijvoorbeeld schade of aantasting van onderdelen door de weersinvloeden. U moet het voertuig daarom goed opslaan. Maar hoe doet u dit dan precies? Lees snel verder en ontdek hoe u de aanhanger zo veilig mogelijk opslaat.

Het schoonmaken van de aanhangwagen

U kunt een vieze aanhangwagen niet zomaar opslaan. Het is daarom verstandig om de gesloten aanhangwagen volledig schoon te maken. Zowel in de zomer als in de winter kunnen de weersomstandigheden veel vuil op het voertuig achterlaten. Ook heeft u tijdens het vervoeren van goederen vaak extra vuil. Zorg ervoor dat u daarom de aanhangwagen volledig schoonmaakt voordat u deze opslaat in een stalling. Vooral in de wintermaanden kan dit een groot verschil opleveren tijdens het gebruik. Dankzij pekel, dat afkomstig is uit strooizout, zal het ijzer sneller roesten. Roest zorgt weer dat u niet meer veilig de weg op kunt of u grote reparaties uit moet voeren voor een goede werking.

Schoonmaken met een hogedrukreiniger en schoonmaakmiddel

Er zijn verschillende manieren om de schoonmaak uit te voeren. U kunt hier echter het beste een hogedrukreiniger voor gebruiken. Deze hogedrukreiniger zorgt dat het vuil eenvoudig verwijderd wordt, zonder dat u nog veel druk hoeft te zetten. Bij het schoonmaken kunt u eventueel ook een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Zorg ervoor dat u een schoonmaakmiddel neemt dat geen schade aanbrengt aan het oppervlak. Wees voorzichtig met de bewegende en elektrische onderdelen van de aanhangwagen. Deze moeten goed blijven werken om gebruik te maken van de aanhangwagen. Tevens komt er geen vuil op de nieuwe goederen die je vervoert als je de schoonmaak grondig uitvoert.

Hoe is de staat van de remmen?

Een van de belangrijkste onderdelen van een aanhangwagen zijn de remmen. Vrijwel alle moderne modellen aanhanger zijn voorzien van trommelremmen. De remtrommel is voorzien van remschoenen. Bij het remmen worden deze tegen de achterkant van de trommel gedrukt. De veren die aan deze remschoenen zitten, moeten voorkomen dat de rem vast blijft te zitten als u de rem van uw voertuig niet gebruikt. Bij een geremde aanhanger dient u voor het opslaan deze remmen te controleren. Tijdens het opslaan kunt u het beste de handrem niet gebruiken. Door vocht of vervuiling kan het namelijk zijn dat de bewegende delen binnenin roesten, waardoor u de rem niet meer loskrijgt en de aanhangwagen niet meer rolt.

Controleer de banden voor het opslaan

Voordat u uw aanhangwagen op een veilige plek stalt, is het verstandig om de staat van de banden te controleren. Goede banden zijn benodigd om veilig de weg op te gaan en geen ongelukken te veroorzaken. De banden zijn immers het contact tussen uw aanhangwagen en het wegdek. U kunt daarom het beste de spanning en de profieldiepte controleren. Alleen bij de geadviseerde spanning heeft u het beste contact met de ondergrond. Een te hoge of te lage spanning zorgt voor minder grip. Voordat u het weet, heeft u een ongeluk en torenhoge kosten voor de reparatie en aansprakelijkheidsclaims. U kunt dit voorkomen door de banden veilig en stevig te houden.

Niet in de slip raken

U kunt bij het controleren van de banden ook het profiel meenemen. Door regelmatig gebruik van uw gesloten aanhanger zal dit profiel steeds minder worden. Na verloop van tijd is de profielhoogte zo ver afgelopen, dat de banden water en andere vloeistoffen niet meer kunnen wegwerken. De kans is dan groot dat u in een slip terecht komt. En met een aanhangwagen is dit niet eenvoudig om te corrigeren. U kunt voor de controle een profieldieptemeter aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat de banden slechts een bepaalde levensduur hebben. Als uw banden op leeftijd zijn, kunt u deze het beste vervangen. U kunt deze nieuwe banden erop leggen voordat u de weg op gaat en bent verzekerd van meer veiligheid.

De verlichting dient het te doen

Bij een goede plateauwagen of een ander model aanhanger moeten de lampen te allen tijde werken. Voordat u het voertuig naar de stalling brengt, is het van belang dat u de verlichting goed controleert. Doen alle lampen het nog? Zit er vuil op wat u er eerst af moet halen voor een betere zichtbaarheid? Vooraf kunt u de verlichting goed schoonmaken en controleren, zodat de aanhanger bij een volgend gebruik weer voor u klaar staat. Hoewel u de controle uitgevoerd heeft voor het opslaan, moet u alles ook weer controleren voordat u de weg op gaat. Zonder een werkende verlichting bent u niet goed zichtbaar voor andere weggebruikers en kunt u een hoge boete verwachten als de politie u zo ziet rijden. Zelfs als de lampen dof zijn, kan het u een flinke kostenpost geven als u de politie onderweg treft.

De accu goed opgeladen houden

Een van de onderdelen die cruciaal is voor een goede werking van een Kipper of een boottrailer is de accu. Een lege of half lege accu zorgt bij koudere temperaturen voor veel schade. Daarnaast is de capaciteit bij kou ook vele malen lager. Uw accu zal hierdoor steeds verder leeggetrokken worden, ook als deze in de veilige opslag staat. Zelfs als u een aantal maanden ervoor een nieuwe accu heeft geplaatst, is het verstandig om de batterij volledig op te laden. Tussendoor is het aan te raden om de accu te blijven controleren. Wanneer u merkt dat de accu leeggelopen is, kunt u deze weer opnieuw opladen. Het onderhoud voorkomt dat u uw aanhanger niet meer kunt gebruiken of voor hogere kosten staat.

Aan de druppellader leggen

U hoeft niet alleen aan een normale lading te denken. In plaats daarvan kunt u, wanneer u de bakwagen in de winter niet gebruikt, een druppellader aansluiten. Dit doet u voornamelijk wanneer demontage en opslag van de accu niet mogelijk is. De druppelfunctie voorkomt dat er een overbelasting komt van de lader en u door het opladen schade aanbrengt aan de batterij. De staat van de accu wordt namelijk voortdurend gemonitord. Door de lader te gebruiken en aangesloten te laten, kunt u na de winter uw aanhangwagen gewoon weer pakken en ermee op weg gaan. U staat nooit meer voor verrassingen. Uw accu zal minder snel schade krijgen als de druppelfunctie aanstaat dan wanneer u voor langere tijd oplaadt. De kans is immers groot dat u vergeet om de accu weer van de lader te halen.

Een laatste controle voor de opslag

Heeft u alles schoongemaakt en gecontroleerd? Dan kunt u uw Saris aanhangwagen naar de stalling brengen. Zo heeft u in de wintermaanden voldoende bescherming voor uw voertuig en kunt u er toch bij indien u een lading moet verzenden. Heeft u een van de Saris machinetransporters of een andere zwaardere aanhangwagen? Dan is het aan te raden om nog een extra controle uit te voeren van de bewegende onderdelen. Deze moeten immers te allen tijde werken. Wanneer u er echt zeker bent dat u alles goed heeft voorbereid, sluit u de opslag goed. Criminelen krijgen zo geen kans om bij uw aanhangwagen te komen. Wanneer u dan toch de weg op moet, kunt u een snelle controle uitvoeren en kunt u de weg op om de goederen naar de plaats van bestemming te brengen.

 

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl