Wilt u uw bezittingen of producten voor klanten naar het buitenland vervoeren? In Nederland bent u gewend aan de regels die gelden voor het rijden met een aanhangwagen. Denk aan de maximale snelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen en autowegen. Op andere wegen houdt u de aangegeven snelheid aan. Het maakt hierbij niet uit welk type aanhangwagen u heeft. Of het nu gaat om machinetransporters of simpele aanhangwagens, de regels blijven hetzelfde. In het buitenland zit het echter heel anders in elkaar. Maar hoe zit het dan precies?
Met de aanhangwagen naar Duitsland
Gaat u naar Duitsland? Dan heeft u te maken met de Tempo 100 ontheffing. Dit is een ontheffing die niet bij iedere aanhangwagen benodigd is, maar wel verschillen op kan leveren. Er zit namelijk een verschil in de maximale snelheid die u mag rijden met uw wagen. De maximumsnelheid is in Duitsland vastgesteld op 80 kilometer per uur op de snelwegen. Als u een ontheffing heeft, mag u maximaal 100 kilometer per uur rijden. Mensen die dus vaak onderweg zijn naar dit land zijn gebaat om de Tempo 100 ontheffing aan te vragen, omdat het veel tijd kan schelen om de producten en bezittingen via het land te vervoeren.
Andere wegen dan de snelweg
Ondanks de ontheffing mag u de maximale snelheid op andere wegen niet overschrijden. Alle wegen in Duitsland zijn voorzien van een snelheidslimiet. Hier dient u zich aan te houden. Daarnaast is het verstandig om te kijken waar u wel en niet mag rijden. Bij sommige wegen mag u namelijk uitsluitend op de eerste twee rijstroken rijden, zoals op de snelweg, terwijl u bij andere wegen niet gebonden bent aan een bepaalde rijstrook. Door alle regels goed door te nemen, voorkomt u hoge boetes.
Het verbod voor bedrijfsauto’s met aanhangwagens
Duitsland kent nog veel meer regels om rekening mee te houden als u met de aanhangwagen door het land rijdt. U mag met uw gesloten aanhanger op zon- en feestdagen niet rijden als u een bedrijfsauto heeft. Hierbij gaat het uitsluitend om de zakelijke ritten, waarmee u producten naar klanten brengt. Indien u uw bedrijfsauto gebruikt met een bagagewagen vanwege een vakantie, dan mag u wel rijden op deze dagen. Het is verstandig om vooraf te bekijken onder welke regels u valt, zodat u niet onverhoopt tegen problemen aanloopt.
Met de aanhanger naar België
Als u met de aanhangwagen door België wilt rijden krijgt u te maken met veel hogere snelheden dan in Nederland. Op snelwegen en expreswegen mag u namelijk 120 kilometer per uur rijden. Op de overige wegen moet u zich houden aan de snelheidslimiet die aangegeven staat. In Vlaanderen is dit buiten de bebouwde kom vastgesteld op 70 kilometer per uur, maar in het Waalse deel 90 kilometer per uur. Vraag u wel af of u de hoge snelheden wel kan behalen met de aanhangwagen of dat uw lading hier niet geschikt voor is.
Rijden in Frankrijk met de aanhanger
In Frankrijk mag u met de aanhangwagen maximaal 130 kilometer per uur rijden op de snelwegen. Hiervoor moet u uw rijbewijs wel meer dan drie jaar in uw bezit hebben. Indien dit niet het geval is, bent u gebonden aan de maximumsnelheid van 110 kilometer per uur. Dit is overigens ook de snelheid die u aan moet houden als het geregend heeft. U kunt dus niet zomaar over de snelwegen crossen en kan een hoge boete verwachten als u met regen harder rijdt. Op wegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken mag u standaard 110 kilometer per uur rijden. Met regen is dit 100 kilometer per uur. Heeft de weg vier rijstroken, maar zijn deze niet van elkaar gescheiden? Dan is de maximale snelheid 90 kilometer per uur.
Met de aanhangwagen richting Noorwegen
Waar het bij bovengenoemde landen voornamelijk met de snelheid of het rijbewijs te maken had, kent Noorwegen geheel andere regels voor aanhangwagens. In dit geval kijkt men namelijk naar geremde en ongeremde aanhangers en of deze zwaarder zijn dan 300 kilogram. Op de snelwegen en autowegen mag u met een geremde aanhangwagen 80 kilometer per uur rijden. Ook ongeremde aanhangers die lichter zijn dan 300 kilogram rijden deze snelheid. Heeft u een ongeremde aanhanger die inclusief lading meer dan 300 kilogram weegt? Dan is de maximale snelheid slechts 60 kilometer per uur. Doordat er zo’n lage snelheid geldt, komt u vrijwel geen ongeremde aanhangers meer tegen.
Naar Zweden met de aanhanger
In Zweden is er een maximale snelheid van 80 kilometer per uur voor aanhangwagens. Dit geldt op alle wegen, zelfs als er borden staan met een hogere snelheid. Als de snelheid lager is dan 80 kilometer per uur dient u de lagere snelheid aan te houden. De snelheidsbeperkingen gelden voor alle aanhangwagens met een maximaal gewicht tot 3500 kilogram. Zorg er daarom voor dat u uw eigen aanhanger kent en rijdt vooral niet te hard. Zweden controleert hier namelijk streng op!
Met een aanhangwagen rijden in Denemarken
Denemarken heeft net als Zweden een maximale snelheid van 80 kilometer per uur. Dit geldt voornamelijk op de snelwegen. De overige wegen buiten de bebouwde kom hebben een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur als u met de aanhanger rijdt. Als het snelheidsbord een lagere snelheid aangeeft, dient u zich uiteraard hieraan te houden. De plaatselijke maximumsnelheid geldt voornamelijk binnen de bebouwde kom. Ook hier moet u uw ogen dus voor open houden.
Zwitserland met een lage snelheid
Dan verder terug naar het zuiden van Europa. Zwitserland heeft zowel op de snelwegen als autowegen een maximale snelheid van 80 kilometer per uur vastgesteld voor het rijden met aanhangwagens. Op alle andere wegen geldt de plaatselijke maximumsnelheid, waar u zich dus ook aan moet houden. Indien een weg drie of meer rijstroken heeft, mag u met de aanhangwagen alleen op de eerste of tweede rijstrook rijden. De andere wegen zijn namelijk voor voertuigen die een hogere snelheid kunnen behalen. Zo blijft het verkeer vloeiend doorstromen. Houd er ook rekening mee dat u in Zwitserland wielkeggen bij u heeft. Deze moet u namelijk gebruiken als u de wagen op een helling parkeert, zelfs als de aanhanger nog aan de auto vastzit.
Oostenrijk kent andere regels voor aanhangwagens
Oostenrijk zit weer anders in elkaar. Als u met een aanhangwagen de snelwegen op gaat, mag u maximaal 100 kilometer per uur rijden. Als uw aanhangwagen inclusief lading zwaarder is dan het voertuig dat deze trekt mag u slechts 80 kilometer per uur rijden. De overige wegen buiten de bebouwde kom hebben een maximale snelheid van 100 kilometer per uur als u een aanhangwagen tot 750 kilogram trekt. Is de aanhangwagen zwaarder, maar lichter dan de auto? Dan is het 80 kilometer per uur.
Italië kent lage snelheden voor aanhangwagens
Italië is een van de landen waar u niet hard mag rijden met een aanhangwagen. Met uw bakwagen mag u namelijk slechts 80 kilometer per uur op de snelwegen en 70 kilometer per uur op de wegen buiten de bebouwde kom. De plaatselijke maximumsnelheid moet u hier wel bij aanhouden als de snelheid lager is aangegeven. Zo ook binnen de bebouwde kom, waar u vaak veel langzamer moet rijden.
Spanje maakt een verschil met gewicht
Gaat u naar Spanje? Dan mag u op de snelwegen en de autovias maximaal 80 kilometer per uur rijden. De aanhangwagens tot 750 kilogram mogen hier 90 kilometer per uur. De autowegen geven een maximale snelheid van 80 kilometer per uur en op de andere wegen buiten de bebouwde kom maximaal 70 kilometer per uur. Uiteraard geldt hierbij wel dat als er een lagere snelheid staat aangegeven u deze aan moet houden. Binnen de bebouwde kom is de snelheid 50 kilometer per uur of lager, afhankelijk van waar u rijdt en wat er op de verkeersborden aangegeven staat.
Overige EU-landen en hun regels
De overige EU-landen kennen allemaal hun eigen regels. Voordat u een reis gaat maken is het aan te raden om de regels en wetten door te nemen die in deze landen gelden. Rijden met uw aanhangwagen in het buitenland kan anders problemen en hoge boetes opleveren. Op de websites van de desbetreffende landen staat alles wat u nodig heeft. Ook kunt u websites als de ANWB raadplegen. Deze websites hebben vaak de actuele informatie voor u beschikbaar.
Waaraan moet u voldoen voor een Tempo 100 ontheffing?
Zoals al eerder aangegeven heeft u in Duitsland een Tempo 100 ontheffing nodig om andere snelheden aan te houden. U moet dan wel goed weten hoe u de aanvraag in kan dienen. Er zijn een aantal eisen waaraan zowel de aanhangwagen als het trekkend voertuig moeten voldoen.
De eisen voor het trekkend voertuig
De eisen voor het trekkend voertuig zijn over het algemeen niet heel lastig. Zo moet het voertuig voorzien zijn van een ABS-remsysteem en mag het leeggewicht van het voertuig niet meer zijn dan 3500 kilogram. Dit is bij veel voertuigen al het geval, dus hier hoeft u zich geen grote zorgen om te maken.
De eisen voor de aanhangwagen
Bij de aanhangwagen zijn er een aantal andere eisen gesteld. Zo moet de aanhanger voorzien zijn van een ingeslagen chassisnummer, een oplooprem, hydraulische schokbrekers en banden met de juiste snelheidscodering. Daarnaast mogen de banden niet ouder zijn dan 6 jaar. Het is daarom aan te raden om de aanhanger goed te controleren en waar nodig de aanpassingen door te voeren. Zijn de banden aan vervanging toe? Doe dit dan voordat u de aanvraag indient. Hiervan moet u namelijk bewijzen overhandigen. Vergeet ook niet om de goedkeuring bij de antislingerkoppeling te hebben.
Vraag een Tempo 100 ontheffing aan op een Nederlandse aanhangwagen
Het lijkt in eerste instantie onmogelijk om de ontheffing op een Nederlandse aanhangwagen te krijgen. Het is immers een ontheffing die u alleen voor Duitsland nodig heeft. Toch kunt u de aanvraag vanuit Nederland aanvragen. Hiervoor gaat u naar Dekra of de Tüv Nord. Deze instanties keuren uw aanhangwagen, zodat u snel de goedkeuring krijgt en de weg op kunt gaan. Dit is uiteraard vooral handig voor wanneer u regelmatig naar Duitsland rijdt met producten. Vooraf kunt u de prijzen al opvragen, zodat u weet waar u aan kunt denken.
De antislingerkoppeling voor aanhangwagens
Eerder is de antislingerkoppeling al eens genoemd. Het is een van de vereisten voor het verkrijgen van een Tempo 100 ontheffing. De koppeling moet goedgekeurd zijn voordat u de goedkeuring krijgt. Of toch niet? In sommige gevallen hoeft u deze goedgekeurde koppeling namelijk niet op de aanhanger te hebben zitten. Wel wordt er dan onderscheid gemaakt in het maximale gewicht van de aanhanger. Zo mag de aanhanger inclusief belading niet meer dan 110 procent van het gewicht van het trekkend voertuig zijn. Bij een voertuig met een ledig gewicht van 1600 kilogram komt dit dus neer op maximaal 1760 kilogram.
Een verschil met een aanhanger inclusief antislingerkoppeling
Als de aanhangwagen wel voorzien is van deze goedgekeurde antislingerkoppeling mag het gewicht van de aanhanger inclusief belading hoger liggen. In dit geval wordt 120 procent van het ledig gewicht van het trekkend voertuig aangehouden. Mocht u dus een voertuig van 1600 kilogram hebben, dan mag de aanhangwagen inclusief belading maximaal 1920 kilogram wegen. Dit kan een groot verschil opleveren in de goederen die u wilt vervoeren via Duitsland en de snelheden die u hierbij aan kan houden.
Alleen als eigenaar aanvragen?
Wilt u de Tempo 100 ontheffing aanvragen? Onthoud dan dat dit uitsluitend door de eigenaar van de aanhangwagen kan gebeuren. U kunt dus geen aanhanger kopen bij een professional en deze direct laten voorzien van de ontheffing. In plaats daarvan kunt u vragen aan de professional of deze de aanhanger helemaal klaar kan maken voor de keuring, zodat uw aanvraag soepeler verloopt. De keuring die dan nodig is, kan binnen een korte tijd geregeld zijn. Kijk het echter wel goed na, zodat u er zeker van bent dat uw aanhangwagen ook daadwerkelijk aan de eisen voldoet.
De certificaten en bijbehorende sticker
Is uw aanhangwagen goedgekeurd voor de Tempo 100 ontheffing? Dan ontvangt u snel het certificaat in huis. Ook zit hier een Tempo 100 sticker bij. Deze sticker moet u op de achterkant van de aanhangwagen plaatsen. Houd er rekening mee dat de ontheffing uitsluitend blijft gelden zolang uw aanhanger aan alle eisen voldoet. Mocht er toch een keer wat kapotgaan aan uw model, moet u zo snel mogelijk actie ondernemen.
De basisuitrusting voor buitenlandse ritten
De aanhangwagens die in Nederland de weg op gaan, moeten zijn uitgerust met een COC verklaring. Deze kunt u het beste ook bij u hebben als u de grens overgaat. Volgens de Europese wetgeving bent u hier namelijk toe verplicht. U moet het document overhandigen bij een controle, maar ook in het geval van een ongeval. Zorg er dus voor dat u deze ergens veilig opbergt en er zo snel mogelijk bij kan komen indien iemand u vraagt om de verklaring in te mogen zien.
Ook heeft u een reservewiel nodig om de weg op te gaan. Vooral bij lange reizen is het aan te raden dit wiel beschikbaar te hebben. Sommige landen hebben het verplicht gesteld, bij andere landen is het voornamelijk een advies. Het kan zomaar zijn dat u langs de kant van de weg komt te staan met een lekke band. In dit geval wilt u niet te lang in een vreemd gebied blijven staan en hulp is niet altijd binnen een korte tijd aanwezig op locatie. Doordat u een reservewiel bij u heeft, kunt u het wiel zelf verwisselen en uw weg weer vervolgen.