Wat is het verschil tussen een tandemasser en een enkelasser aanhangwagen?

Wilt u een nieuwe aanhangwagen aanschaffen? Dan zult u ongetwijfeld de termen ‘tandemasser’ en ‘enkelasser’ tegen. Zowel een gesloten aanhanger als een andere aanhanger kan hier namelijk van voorzien zijn. Het is daarom goed om vooraf te weten wat je te wachten staat. Door te weten wat iedere asser inhoudt, voorkomt u dat u een verkeerde keuze maakt voor uw nieuwe aanhangwagen. Maar wat zijn dan eigenlijk de verschillen tussen de twee?

De enkelasser voor kleinere ladingen

Als eerste kunt u kijken naar een enkelasser. Dit is een aanhanger die voorzien is van één as onder de laadruimte. U kunt hierbij denken aan een bakwagen of een gesloten aanhangwagen. Het is de meest eenvoudige vorm van een aanhangwagen. De wagen is voornamelijk geschikt voor lichtere ladingen en gemakkelijk te manoeuvreren. Enkelassers zijn vaak te vinden achter personenauto’s, kleine vrachtwagens en zelfs sommige SUV’s. Als u voornamelijk met de kleinere ladingen de weg op gaat, kunt u gebruik maken van dit type aanhangwagen en voorkomen dat u niet de gewenste ritten kunt maken.

Voordelen van een enkelasser

Er zijn een groot aantal voordelen te behalen aan de enkelasser. Een van de grootste voordelen is de eenvoud waarmee je deze kan gebruiken. Met slechts één as is het gemakkelijker om te rijden, te parkeren en te manoeuvreren. Dit maakt het een ideale keuze voor beginners of voor diegenen die niet vaak met een aanhanger rijden. Ook is de Hapert aanhangwagen lichter in gewicht. Dit betekent dat ze efficiënter zijn als u slechts lichte ladingen hoeft te vervoeren, wat resulteert in beter brandstofverbruik en minder slijtage aan het trekkende voertuig. En als laatste zijn ze goedkoper in aanschaf en onderhoud.

Dit is een tandemasser

Maar wat is de tandemasser dan eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een tandemasser twee assen onder de laadruimte. Dit type aanhanger wordt vaak gebruikt voor zwaardere ladingen en biedt bepaalde voordelen ten opzichte van de enkelasser. Het zorgt voor veel stabiliteit. Met twee assen verdeelt het gewicht van de lading zich gelijkmatiger over de aanhanger, waardoor de kans op slingeren wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk bij het vervoeren van omvangrijke of zware ladingen, zoals bij de machinetransporters.

Voordelen van een tandemasser

Hoewel de stabiliteit een van de grootste voordelen is die u aan een tandemasser kunt behalen, zijn er nog meer voordelen bij te vinden. Denk aan de betere controle op de weg. Doordat een tandemasser over twee assen beschikt, biedt het een betere controle op de weg, vooral bij hogere snelheden. Dit is gunstig wanneer u lange afstanden aflegt of op de snelweg rijdt. De Kipper of een ander model dat voorzien is van twee assen is daarbij geschikt voor zwaardere ladingen. Als u dus regelmatig een grote lading moet vervoeren, kan dit de beste keuze zijn. Het extra gewicht dat het kan dragen, maakt het ideaal voor taken zoals het verplaatsen van bouwmaterialen, meubels of andere omvangrijke voorwerpen.

Wat is het grootste verschil tussen beide?

Nu u weet wat de enkelasser en tandemasser aanhangwagen zijn, kunt u naar het grootste verschil tussen beide kijken. Dit zit hem uiteraard in het aantal assen. Maar waarom maakt dit dan eigenlijk uit? Het aantal assen heeft directe invloed op de prestaties, stabiliteit en belastbaarheid van de aanhanger. Een enkelasser is geweldig voor lichtere ladingen en eenvoudig gebruik, terwijl een tandemasser de voorkeur geniet bij zwaardere ladingen en situaties waar stabiliteit van cruciaal belang is.

Wanneer kies je voor een enkelasser?

Het grootste verschil mag duidelijk zijn. Het aantal assen kan een wereld van verschil opleveren bij de lading die u gaat vervoeren. Maar wanneer kiest u dan voor een enkelasser? Als u van plan bent de aanhanger sporadisch te gebruiken en voornamelijk voor lichtere ladingen, zoals het verplaatsen van tuinafval of het vervoeren van kampeerspullen, dan is een enkelasser waarschijnlijk voldoende. Ook als u niet bekend bent met het trekken van een plateauwagen of een andere aanhangwagen is het goed om voor deze variant te kiezen. U kunt hiermee namelijk beter manoeuvreren. En als laatste is er ook nog uw budget. Het is namelijk een budgetvriendelijke optie voor iedereen die een aanhangwagen nodig heeft.

Wanneer kies je voor een tandemasser?

Wilt u een Saris kopen die voorzien is van een tandemasser? Dan doet u dit voornamelijk voor het vervoeren van zwaardere ladingen en regelmatig gebruik. Als u regelmatig zwaardere ladingen moet vervoeren, zoals bouwmaterialen, apparatuur of meubels, dan is een tandemasser de betere keuze. Het verdeelde gewicht en de stabiliteit maken het geschikt voor intensiever gebruik. U krijgt er dan ook meer stabiliteit voor terug. De controle blijft zelfs op hogere snelheden goed behouden. Staat veiligheid voor u bovenaan? Ook dan is de tandemasser de variant waar u naar moet kijken. U kunt waardevolle en breekbare spullen beter vervoeren en alles komt heel op de plaats van bestemming aan.

De juiste keuze maken

Voor het aanschaffen van een aanhangwagen staat u dus voor verschillende keuzes. De keuze die u maakt, zorgt er uiteindelijk voor dat u de goederen op de juiste manier kunt verzorgen. Bekijk goed welke ladingen u vervoert, hoe vaak u met de aanhangwagen op de weg bent en welke behoeften u nog meer heeft. Zo voorkomt u dat u uiteindelijk niet volledig gebruik kunt maken van de eigenschappen van uw nieuwe aanhangwagen. Indien u er niet uit komt, kunt u altijd adviezen opvragen van mensen in uw omgeving of een professional. Voordat u het weet, heeft u een aanhangwagen voor de deur staan.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl