Wat voor soort aanhangwagen heb ik nodig

Een aanhangwagen is handig voor het vervoeren van een groot aantal spullen. Bij verhuizingen of het wegbrengen van afval is dit voertuig daarom onmisbaar. Alleen kom je er dan al snel achter dat er een groot aantal varianten te vinden zijn op de markt. Dit maakt het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken. Vraag je je daarom wel eens af: ‘Wat voor soort aanhangwagen heb ik nodig?’. En heb je hier eigenlijk een speciaal rijbewijs voor nodig om de weg op te kunnen? Lees snel verder en ontdek alles over de aanhangwagen en het rijbewijs.

Recreatie en goed laden en lossen

De eerste aanhangwagen waar je uit kan kiezen is een bagage aanhanger. Dit is de aanhangwagen die je voornamelijk gebruikt voor creatieve doeleinden. Denk aan kamperen. Ze zijn goed van schokbrekers, waardoor zowel jij als jouw spullen veilig de weg op kunnen. Dankzij de fietsgoten kan je jouw fietsen ook eenvoudig erin doen. Een andere variant, en volledig het tegenovergestelde, is de plateauwagen. Dit zijn de aanhangwagens waarbij de laadbak boven de wielen zit. Het grootste voordeel is de openslaande zijboorden. Je kan hierdoor eenvoudig laden en lossen.

Spullen droog houden op de weg

Je kan ook voor een gesloten wagen kiezen als je de weg op gaat. De gesloten aanhangers zijn een veelgebruikt hulpmiddel als de spullen droog moeten blijven of als je het afgeschermd wilt houden van de buitenwereld. De panelen zorgen er dan voor dat er geen water in de aanhanger komt. Dankzij de zijdeuren kan je eenvoudig laden en lossen. Neem je jouw fietsen mee? Dan kan je niet alleen een bagagewagen kopen, maar ook kiezen voor een fietsen aanhanger. Vooral voor elektrische fietsen is dit de beste keuze.

Kijken naar het doel

Welke aanhangwagen je nodig hebt, is voornamelijk afhankelijk van het doeleind waarvoor je deze nodig hebt. Vanuit hier kan je ook verder kijken naar het gewicht. De ongeremde aanhangwagens zijn bijvoorbeeld kleiner, omdat het totaalgewicht niet boven de 750 kilogram uit mag komen. Hierdoor heb je ook geen speciaal rijbewijs nodig om gebruik te maken van deze aanhanger. Ideaal voor de vakanties of het vervoeren van kleinere spullen die je wilt vervoeren natuurlijk! Als je meer spullen mee wilt nemen, moet je vaak een ander rijbewijs tot jouw beschikking hebben.

Zorgen voor het goede rijbewijs

Je kan je dan afvragen: ‘Heb ik een speciaal rijbewijs nodig om met een aanhangwagen te rijden?’. Dit is geheel afhankelijk van het totale gewicht van de auto en aanhangwagen samen. De toegestane maximale massa kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in plaats van jouw B-rijbewijs een BE of E rijbewijs nodig hebt. Met jouw gewone rijbewijs mag je uitsluitend een maximale massa van 750 kilogram hebben. Weegt de aanhangwagen bijvoorbeeld 150 kilogram, dan mag je nog voor 600 kilogram laden.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl