Heeft u net een aanhangwagen aangeschaft, of twijfelt u nog over de aankoop hiervan? Een van de eerste zaken waar u dan naar moet kijken, zijn de kosten die hiermee gepaard gaan. Een aanhangwagen heeft namelijk niet alleen kosten voor de aanschaf, maar levert op termijn nog een aantal andere kostenplaatjes op. Een gesloten aanhanger kopen is hierdoor niet altijd een eenvoudige zoektocht en kan op termijn ook problemen geven. Reden genoeg om goed voor uzelf op een rij te zetten waar u allemaal aan moet denken.
Het model aanhangwagen als eerste kostenpost
Bij het kopen van een aanhangwagen heeft u als eerste te maken met de aanschafprijs. Het is afhankelijk van het soort aanhanger dat u wilt hebben. Wanneer u voor een standaardvariant kiest, die voornamelijk ingezet wordt voor het vervoeren van kleinere goederen en materialen, krijgt u te maken met lagere kosten dan wanneer u machinetransporters koopt. Vooraf bepaalt u daarom wat u allemaal met de aanhangwagen wilt doen, zodat u gerichter kan kijken naar het model dat hier het beste op aansluit. Het maakt het voor u eenvoudiger om een aanhanger te vinden die binnen uw budget past en waar u veel voordelen aan kunt behalen.
Een lichte aanhangwagen met bepaalde eisen
Het gewicht van de aanhangwagen speelt hier een grote rol bij. Een aanhangwagen met een maximaal gewicht van 750 kilogram heeft bijvoorbeeld geen kenteken nodig. Wel moet u hier een typegoedkeuring voor hebben om de weg op te mogen. De fabrikant regelt deze in de meeste gevallen, maar u moet naar verloop van tijd kijken of deze nog up-to-date is. Zorg ervoor dat de goedkeuring zichtbaar is op het plaatje van de dissel, zodat u bij de douane ook niet voor problemen staat. Mocht u deze en een IGC-certificaat niet hebben van de aanhangwagen, dan kan het een boete van minimaal 90 euro opleveren. Een kostenpost die u liever niet wenst te hebben.
Een hoger gewicht met eigen kenteken
Het kan ook zijn dat de aanhangwagen zwaarder is dan 750 kilogram. Denk aan een plateauwagen, waar u grotere goederen op kunt vervoeren. Deze aanhangwagen heeft een eigen kenteken nodig. Het kenteken en kentekenbewijs wordt in veel gevallen al gegeven door de verkopende partij. Indien dit niet het geval is, moet u deze zelf nog regelen. Het brengt dus extra kosten met zich mee. Bewaar de bewijzen goed. Deze zijn namelijk ook nodig om de aanhanger over te schrijven naar een andere eigenaar. Tevens zorgt u ervoor dat de typegoedkeuring naar behoren geregeld is.
Het verlagen van het gewicht
Een andere kostenpost waar u aan kan denken is het verlagen van het gewicht. Soms hoeft uw aanhangwagen geen groot gewicht te dragen, waardoor u het kenteken wellicht kunt laten vallen. Of u verlaagt het gewicht tot 751 kilogram, waardoor u het kenteken wel behoudt, maar geen groter trekkend voertuig meer aan hoeft te schaffen. Het verlagen van de aanhangwagen is dus voornamelijk bedoeld om de aanhanger te kunnen gebruiken met uw gewone auto en zonder een BW rijbewijs. U moet hiervoor een aanvraag indienen bij de RDW, wat op zichzelf geen kosten met zich meebrengt.
Benodigdheden voor het verlagen
Om de verlaging daadwerkelijk door te kunnen voeren, kunt u online een aanvraagformulier indienen bij de RDW. U dient het formulier zo volledig mogelijk in te vullen en de beschikbare informatie door te geven. Het formulier stuurt u in combinatie met de kentekenplaat en het originele kentekenbewijs naar de RDW. Hiervoor hoeft u niet te betalen. Na het ontvangen van de bevestiging kunt u weer de weg op. Mocht de RDW aangeven dat u uw aanhanger moet laten wegen, dan dient u een afspraak te maken bij een keuringsstation. In dit geval brengt het wel kosten met zich mee. Ook regelt u een witte kentekenplaat. De prijs hiervan komt voor eigen rekening.
Invoeren vanuit het buitenland
Het invoeren van uw nieuwe Saris Kipper of een van de andere modellen aanhangwagens vanuit het buitenland is weer een geheel ander verhaal. In dit geval kunnen er hoge kosten bij komen kijken. De registratie moet immers in Nederland geregeld worden. Er is vanuit de EU een goedkeuring vastgesteld, wat het eenvoudiger maakt om de invoer goed te laten verlopen. Vooral vanuit Duitsland en Frankrijk kent u weinig problemen vanwege de goedkeuring. Engeland kent daarentegen geen registratie, waardoor er hogere kosten bij komen kijken. In dit geval dient u namelijk niet alleen de invoer te betalen, maar ook de registratie die hierbij komt kijken.
Een keuring is noodzakelijk
Indien u een aanhangwagen aanschaft in het buitenland met een laadvermogen boven de 750 kilogram, dient u deze te laten keuren door de RDW. Hiervoor maakt u een afspraak bij een RDW keuringsstation. U neemt de registratiepapieren en uw legitimatiebewijs mee. Na de goedkeuring ontvangt u het kentekenbewijs en kunt u een kentekenplaat te maken. De kosten voor de keuring liggen op ongeveer 140 euro. De inschrijvings- en tenaamstelling na de keuring kosten 50 euro. De bedragen zijn vooraf bekend, waardoor u kunt bepalen of dit binnen uw budget past en of het de beste keuze is om de aanhangwagen uit het buitenland te halen. De Kipper kopen kan u immers op hogere kosten jagen dan nodig.
Is keuren zonder papieren ook mogelijk
Lang niet iedereen koopt een aanhangwagen waar de papieren nog altijd van in het bezit zijn. Vooral de oudere modellen zijn hier vaak niet meer van voorzien. Als u wilt rijden met een gewicht van meer dan 750 kilogram, moet u de keuring aanvragen. De toelatingskeuring kan voor zowel de eenvoudige aanhangwagens als de meer specifieke gevallen. Bij een eenvoudige aanhangwagen met een maximaal gewicht van 3500 kilogram dient de wagen te voldoen aan de permanente eisen. Zodra dit vastgesteld is, is er een keuring voor het remsysteem en de mechanische koppeling. Het VIN nummer wordt pas in het chassis geslagen als de goedkeuring rond is. Ook ontvangt u daarna het kentekenbewijs, zodat u de kentekenplaat kunt aanvragen.
De kosten van de keuring nogmaals op een rij
Een aantal bedragen zijn vooraf al benoemd. Toch zijn er nog meer bedragen om rekening mee te houden als u de keuring uit laat voeren. Niet iedere aanhangwagen is hetzelfde. Daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen de nieuwe wagens en de gebruikte aanhangers. Bij een nieuwe aanhangwagen is de identificatie vastgesteld op 56 euro. De inschrijving in het kentekenregister is 39 euro en de tenaamstelling ligt op 9,98 euro. Bij een gebruikte aanhanger krijg je te maken met dezelfde bedragen. In dit geval moet er echter ook nog een individuele beoordeling uitgevoerd worden. Het bedrag hiervoor is vastgesteld op 82 euro. Een extra bedrag om rekening mee te houden bij de aanschaf van de aanhangwagen.
Krijgt u een boete voor het rijden naar een keuringslocatie?
Als u net uw Hapert aanhangwagen heeft gekocht, moet u dus naar een keuringslocatie rijden. Zonder een keuring mag u de weg niet op. U kunt u daarom afvragen of u wel naar de locatie toe kunt zonder een boete te ontvangen. Er zijn meerdere mogelijkheden om geen boetebedrag te hoeven betalen. Zo kunt u de aanhanger bijvoorbeeld op een andere aanhanger vervoeren, maar ook met een geldig buitenlands kenteken. U kunt er ook voor kiezen om een eendagskenteken aan te vragen. Deze is uitsluitend op de aangegeven datum geldig, zodat u wel naar de keuringslocatie kunt rijden. U mag hiermee niet de landsgrenzen overschrijden. Dit kan u wel boetes opleveren.
Jaarlijks terugkerende kosten
Er zijn dan een aantal jaarlijks terugkerende kosten bij uw aanhangwagen. Uw Saris aanhangwagen moet jaarlijks of periodiek gekeurd worden. De periodieke keuring is afhankelijk van het aantal kilometer dat u rijdt met de aanhangwagen in een bepaalde tijd. Iedere 10.000 kilometer is het noodzakelijk om het onderhoud en de bijbehorende keuring uit te voeren. Indien u minder rijdt, is een jaarlijkse keuring voldoende om veilig de weg op te kunnen. Bij de periodieke keuring en het bijbehorende onderhoud gaat het om het smeren van de draaiende delen, het opnieuw afstellen van de remvoering en het controleren van de remmen. Mocht er slijtage zijn, kunt u dit ook direct aanpakken.
Zelf verantwoordelijk voor het onderhoud
Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van het onderhoud en het aanmelden van uw aanhangwagen voor de keuring. U moet alle onderdelen daarom regelmatig controleren, zodat er geen problemen ontstaan. Doet de verlichting het bijvoorbeeld niet en u gaat toch de weg op, kan het zomaar zijn dat de politie u aan de kant zet. Bij een ongeluk wordt er ook onderzoek gedaan naar de werking. Mocht iets niet naar behoren werken, bent u verantwoordelijk voor het ongeval en staat u voor hoge kosten. Zorg er dus voor dat u regelmatig even kijkt naar de onderdelen en tot vervanging overgaat als iets niet meer werkt.
De kosten voor het onderhoud
Maar dan begint het pas echt. Het hebben van een aanhangwagen houdt dus ook in dat u onderhoud uit moet voeren. Hier kunnen hoge kosten mee gepaard gaan. Vooraf is het goed om te weten wat er allemaal bij het onderhoud komt kijken, zodat u de prijzen al op een rij kunt zetten en voorkomt dat het veel verrassingen oplevert. Hieronder leest u daarom wat het benodigde onderhoud is.
Het vervangen van de banden
Een van de belangrijkste onderdelen van een aanhangwagen zijn de banden. De wagens moeten voorzien zijn van banden die aan veiligheidseisen voldoen. Zo mogen ze geen loopvlak van metaal hebben. Ook andere materialen die de hardheid en vervormbaarheid aan kunnen tasten, zijn niet toegestaan. De banden mogen geen beschadigingen vertonen, omdat dit het karkas zichtbaar laat zijn. Uitstulpingen zijn ook niet toegestaan. Mocht een van deze zaken het geval zijn, dient u de banden te vervangen. Vergeet ook niet om de bandenspanning te controleren. Indien dit lager is dan 1,6 millimeter moet u de spanning verhogen. Lukt dit niet? Dan is een vervanging nodig. Houd er rekening mee dat dit bij de keuring meegenomen wordt.
Een goede verlichting bij de aanhangwagen
Achterlichten zorgen ervoor dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. De aanhangwagens moeten daarom voorzien zijn van een aantal soorten verlichtingen. Denk aan de stadslichten als de aanhanger breder is dan 1,60 meter. Ook dienen er twee richtingaanwijzers, achterlichten en remlichten beschikbaar te zijn. In de wetgeving staat ook dat er een kentekenplaat verlichting gevoerd moet worden. Mocht dit er bij uw aanhangwagen niet op zitten, is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te regelen. Ook de mistachterlichten zijn een vereiste als u vaak op de weg te vinden bent. Dit zorgt voor veiligheid voor zowel uzelf als andere weggebruikers.
Hier moet de verlichting zitten
De juiste plaatsing van de verlichting moet ook in het achterhoofd gehouden worden. Mocht dit niet naar behoren zijn, dient u dit zelf in orde te maken. Het hoort dus ook bij de kosten van het onderhoud. De richtingaanwijzers moeten bijvoorbeeld aan de achterzijde van het voertuig zitten, op een afstand van niet meer dan 0,50 meter vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig. De achterlichten moeten ook op deze afstand worden aangebracht. De onderlinge afstand vanaf de binnenranden van het lichtdoorlatende gedeelte mag niet meer dan 0,60 meter zijn. Voorkom dat de verlichting verkeerd zit. Het kan een hoge boete geven of hoge bedragen bij de keuring. Zorg dus dat alles vooraf goed geregeld is.
Reflectoren aanbrengen op de wagen
Reflectoren zijn ook van belang voor de veiligheid. De rode retro reflectoren moeten bijvoorbeeld op de achterzijde zijn aangebracht. Er zijn meerdere regels voor opgesteld. Vooraf kunt u dus bekijken wat hier allemaal voor nodig is. De reflectoren zelf aanbrengen, zorgt voor een lager prijskaartje dan wanneer een professional dit moet doen. Ook moet uw voertuig voorzien zijn van witte retro reflectoren. Deze zitten aan de voorzijde van de aanhangwagen. Ze zijn voor de eerste as aangebracht. Ook hiervoor zijn voldoende regels opgesteld. U kunt deze hanteren om het onderhoud uit te voeren. Als laatste brengt u ook de ambergele retro reflectoren aan op het voertuig. Deze zitten in het midden en geven een algehele zichtbaarheid. Zorg ervoor dat de reflectoren te allen tijde zichtbaar zijn. Het weghalen van vuil kan voorkomen dat ze niet meer naar behoren werken.
De zijmarkeringslichten als vereiste
U kunt dan door naar de zijmarkeringslichten van de aanhangwagen. Ook hiervoor zijn een groot aantal regels opgesteld. Zo moeten deze zijn aangebracht op alle aanhangwagens die langer zijn dan 6 meter. U plaatst deze in de lengterichting van het voertuig, waarbij een van de lichten in het middelste derde gedeelte van het voertuig zit. Het meest naar voren geplaatste licht mag niet meer dan 3 meter van de voorkant zitten. De achterste zit op maximaal 1 meter van de achterkant van het voertuig. De onderlinge afstand mag ook niet meer dan 3 meter zijn. Het is aan te raden om de zijmarkeringslichten door een professional te laten plaatsen, zodat alles goed zit. Mocht u toch het onderhoud zelf uit willen voeren, dan is het aan te raden om vooraf alle regels goed door te nemen. U voorkomt hiermee dat de lichten niet naar behoren zitten.
Mistlichten aanbrengen op de aanhangwagen
Ook mistlichten zijn een vereiste. Het is een onderdeel waar een keuringsstation te allen tijde naar kijkt om een goedkeuring te geven. De mistachterlichten moeten op minstens 10 centimeter van de remlichten zijn geplaatst. Ook moeten ze tussen de 0,25 en 1 meter boven het wegdek zitten. De mistlichten dient u te voeren volgens de regels die ook voor andere voertuigen gelden. Indien u hier twijfels over heeft, kunt u de theorie van uw rijbewijs doornemen. Door de lichten regelmatig schoon te maken, bent u verzekerd van voldoende veiligheid op de weg. Andere voertuigen zien u immers ook in slechtere weersomstandigheden.
Optionele verlichting aanbrengen
Een andere kostenpost krijgt u pas als u ervoor kiest om nog extra verlichting aan te brengen. Er zijn namelijk een aantal verlichtingssoorten die u toe kunt voegen om nog beter zichtbaar te zijn op de weg. Zo kunt u kiezen voor twee extra markeringslichten aan de voorzijde. Ook twee extra aan de achterzijde zijn mogelijk. Ook meer dan twee lichten kunnen geïnstalleerd worden indien nodig. Kijk hiervoor welke regels er gelden en of deze aantallen al niet verplicht zijn gesteld. Om andere weggebruikers te waarschuwen voor bepaalde handelingen kunt u een of meerdere achteruitrijlichten installeren. De weggebruikers weten dan dat u achteruit gaat. Ook werklichten, remlicht, extra richtingaanwijzers en staaklichten kunt u toevoegen voor nog meer zichtbaarheid.
Een losbreekkabel, verplicht of niet?
Een aanhangwagen kent nog veel meer onderdelen waar u onderhoud aan moet plegen. Daarbij kan het zijn dat u extra veiligheid wilt hebben door onderdelen toe te voegen. Een van de opties is een losbreekkabel. Maar is deze eigenlijk verplicht als hulpkoppeling? In de wet staat dat bij ongeremde aanhangwagens tot 750 kilogram het verplicht is om deze kabel toe te voegen. Mocht uw voertuig hier nog niet van voorzien zijn, dient u dit zo snel mogelijk te regelen. Het kan voorkomen dat u een hoge boete krijgt tijdens het rijden. Het zorgt er tevens voor dat u zonder problemen door de keuring heen komt. Ook dit kan helpen om op een later moment niet voor torenhoge kosten te staan.
De reminrichting plaatsen
Een ander verplicht onderdeel vindt u terug bij aanhangwagens boven de 750 kilogram. Deze wagens moeten namelijk voorzien zijn van een eigen reminrichting. Dit is een oplooprem, welke meeremt met het trekkende voertuig. Om deze reminrichting goed te laten werken, is er een losbreekkabel aan bevestigd. Mocht er een noodrem plaatsvinden, dan breekt de aanhangwagen los. Het kan grote problemen voorkomen als u deze kabel hebt toegevoegd. De aanhangwagen zal zelfstandig tot stilstand komen en u kunt uw auto weer onder controle brengen. Zo kunt u grotere ongevallen voorkomen.
De juiste middelen aanschaffen
Het onderhoud kan dus hoge kosten met zich meebrengen als u nog een aantal onderdelen moet aanbrengen. Echter moet u er dan voor zorgen dat u het onderhoud ook met de juiste middelen uitvoert. Goed gereedschap is een vereiste voor het onderhoud. Bij de gesloten aanhangwagen moet u bijvoorbeeld zorgen dat alle bouten en moeren goed aangedraaid zijn. Alles wat iets losser zit, kan uiteindelijk onderweg problemen opleveren. De trillingen laten alles steeds verder lostrillen. Zorg dus dat u bij uw bakwagen de onderdelen regelmatig controleert en met het gereedschap vastzet. De veiligheid die u hiermee terugkrijgt, kan helpen om de activiteiten uit te voeren die u voor ogen had.
Vergeet ook niet om goed schoonmaakmiddel te gebruiken. Sommige schoonmaakmiddelen zijn agressief, waardoor het oppervlak beschadigt. De binnenkant van de aanhangwagen maakt u schoon met een bezem, zodat al het losse vuil weg is. De buitenkant kunt u met een mild schoonmaakmiddel schoonmaken. Spoel het goed af met water, zodat er niets achterblijft en vuil geen kans krijgt om schade aan te brengen.