Wat zijn de regels voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen met een aanhangwagen?

Wilt u met uw aanhangwagen gevaarlijke stoffen vervoeren? Dan moet u goed kijken of u voldoet aan alle regels. Voor het vervoeren van deze stoffen zijn namelijk regels opgesteld door het ADR. Hoewel deze erg streng kunnen zijn, zijn er ook bepaalde gevallen waarin u een vrijstelling kunt krijgen. Vooraf kunt u voor het vervoer met uw bakwagen de juiste voorbereidingen treffen. Maar wat moet u dan allemaal weten?

Wat zijn de regels volgens de ADR?

Voordat u daadwerkelijk kunt kijken naar eventuele vrijstellingen, is het goed om te weten wat de regels daadwerkelijk zijn. Zo mogen bedrijven bijvoorbeeld uitsluitend gevaarlijke stoffen transporteren als de chauffeur van de juiste papieren is voorzien. De aard van het vervoerproces is daarom een belangrijk gegeven. Ook zijn er hoeveelheden vastgesteld voor het vervoer. Let erop dat u deze goed in acht houdt, zodat u tijdens een eventuele controle niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het kan u namelijk hoge boetes opleveren als u niet aan de regels voldoet.

Vrijstelling voor particulieren vervoer

Er zijn voor particulieren echter wel andere regels opgesteld. Zo kunt u als particulier met uw gesloten aanhangwagen of een plateauwagen een vrijstelling krijgen als de gevaarlijke stoffen verpakt zijn voor de detailhandel en uitsluitend bestemd zijn voor eigen gebruik. In dit geval mag de hoeveelheid maximaal 240 liter brandstof in hervulbare houders van maximaal 60 liter bevattten. Ook moet u alle benodigde maatregelen hebben getroffen om elke vorm van lekkage onder normale omstandigheden te voorkomen. Vooraf moet u dus al veel voorbereid hebben als u de stoffen ophaalt op de locatie.

De aard van het vervoerproces

Wanneer u de gevaarlijke stoffen met uw gesloten aanhanger wilt vervoeren, kan de aard van het vervoerproces ook een vrijstelling voor u opleveren. Het vervoeren van gevaarlijke stoffen door een onderneming waarbij de levering geen hoofdbedrijfsactiviteit is, is bijvoorbeeld vrijgesteld. Denk aan leveringen aan bouwplaatsen. De voorwaarde is hierbij wel dat de stoffen in hoeveelheden van maximaal 450 liter per verpakking worden vervoerd. Tref ook maatregelen tegen lekkage. Het is aan te raden om vooraf te bekijken of uw onderneming en de aard van het vervoerproces vrijgesteld zijn, voordat u met uw Hapert aanhangwagen de weg op gaat.

De regels voor vervoeren van gassen en vloeibare brandstoffen

Voor gassen en vloeibare brandstoffen kunnen er ook vrijstellingen gelden. In dit geval gaat het om gassen van de groepen A en O. Hierbij mag de druk bij 20 graden de 2 bar niet overschrijden. Ook mogen de gassen niet vloeibaar of sterk gekoeld vloeibaar zijn. De vrijstelling geldt ook voor gassen die gebruikt worden voor het voortbewegen van een voertuig. Zitten er gassen in voedingsmiddelen en dranken? Dan zijn deze ook vrijgesteld. In dit geval kunt u met uw Saris Kipper de weg op en hoeft u geen speciale maatregelen te nemen. De Saris aanhangwagen hoeft alleen over de basisregels te voldoen.

Gelimiteerde hoeveelheden zorgen voor vrijstelling

Een laatste vrijstelling die u kunt verwachten wanneer u met een van uw machinetransporters de gevaarlijke stoffen wilt vervoeren, is bij gelimiteerde hoeveelheden. Per stof is aangegeven hoeveel u mag vervoeren zonder dat er andere regels aan verbonden zitten. U kunt de gegevens hiervan eenvoudig opzoeken. Houd er rekening mee dat niet alle stoffen hieronder vallen. Ook als er specifieke voorwaarden zijn, kunt u deze binnen de regels terugvinden.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl