Wel of niet doen? Alles over de regelgeving bij aanhangwagens!

Het is weer tijd om de werkdag af te sluiten. Voor je ligt een hele hoop puin, tuinresten, bouwplaten of ander materiaal dat naar het stort kan of alleen vervoerd hoeft te worden. Gelukkig heb jij je aanhangwagen bij de hand om alles in te ruimen. Maar weet je eigenlijk wat hierbij wel en niet mag? In dit blogartikel lees je de do’s en dont’s rondom de regelgeving bij het inruimen van je aanhangwagen!

Do: controleer het maximale toegestaan draagvermogen

De kans is groot dat wanneer jij een aanhangwagen wilt of hebt, je een rijbewijs in je portemonnee hebt zitten. Welk soort rijbewijs jij hebt, bepaalt ook met welke aanhanger je mag rijden en hoeveel kilo deze mag dragen. Bij rijbewijs B mag bijvoorbeeld maximaal 750 kilo getrokken worden (lege gewicht + laadvermogen). Met een rijbewijs BE mag er gereden worden met een aanhanger die 3500 kilo kan hebben. Houd hiermee dus altijd rekening voor het geval je gecontroleerd wordt.

Don’t: zonder verlichting rijden

Oh, de voorste lichten van je aanhanger doen het niet. De remlichten en richtingaanwijzers doen het nog wel en ook verlicht je voertuig de rest wel. Dat moet mogen, toch? Helaas is dit niet het geval. Als één lamp het niet meer doet, mag je niet meer met je aanhangwagen de weg op. En al helemaal zonder een lichtbron rijden is wettelijk verboden. Overdag of in het donker moet je te zien zijn in een tunnel, bij slecht weer, boswegen of simpelweg op de weg. Zo vermijd je ook vervelende boetes!

Do: lokale regels checken

Voor aanhangwagens gelden over het algemeen landelijke regels. Denk aan dat bij bepaalde uitstekende objecten waarschuwingsborden geplaatst moeten worden. Dit geldt wanneer het object meer dan één meter uitsteekt. Maar ben jij vaak te vinden in andere provincies en dus ook verschillende gemeentes? Check ook voor de zekerheid of hier lokale (verkeers)regels gelden.

Don’t: te snel rijden

Soms verslaap je je nu eenmaal en moet je haasten op de weg naar een klus. Of ben je de dag zat en wil je zo snel mogelijk thuis zijn. Het gaspedaal intrappen is dan verleidelijk, ook met een aanhangwagen. Probeer jezelf hierin toch te beheersen. Het is van belang voorzichtig te rijden met een volle aanhanger. Je remafstand en stabiliteit zijn namelijk kwetsbaarder, doordat je voertuig zwaarder en langer is. Rij dus niet te hard, hou voldoende afstand en vermijd plotselinge manoeuvres.

Aanhangwagen aanschaffen?

Het is goed om je bewust te zijn van deze regelgeving, zodat je je aanhangwagen verantwoordelijk kunt inladen en ermee kunt rijden. Wil jij graag een aanhangwagen aanschaffen? Bij Ko vd Berg Aanhangwagens helpen we je graag verder. Je kunt bij ons één kopen, leasen of huren! Neem gerust contact op bij vragen of kom bij ons langs.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl