Hoe kan ik mijn aanhangwagen veilig parkeren?

Parkeren is iets wat niet bij iedereen even soepel verloopt. In veel steden zijn er kleine plekken, waardoor een groter voertuig er niet altijd goed inpast. Met een aanhangwagen kan dit dus nog lastiger zijn. Het parkeren met een gesloten aanhangwagen brengt tevens andere veiligheidsmaatregelen met zich mee. Voordat u de weg op gaat, kan het aan te raden zijn om hier alles over te weten te komen. En mag u eigenlijk voor langere tijd langs de weg staan?

Vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening

De regels en wetten rondom het parkeren van een lang voertuig staan aangeduid in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Hierin staat bijvoorbeeld dat een lang voertuig niet langer dan 3 dagen op de weg geparkeerd mag worden. Het gaat daarbij niet uit om welk lang voertuig het gaat. Als uw auto inclusief aanhanger langer is dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter kan het ook zijn dat de standaard parkeervergunning in uw wijk niet geldt. Deze mogen namelijk slechts op bepaalde plekken staan.

Het betalen van parkeergeld

In veel gemeentes en wijken is het betaald parkeren. U moet daarom ook goed bekijken welke regels hiervoor gelden. Een aanhangwagen of caravan valt buiten de wettelijke bepaling voor het betalen van parkeergeld. Een camper daarentegen is een motorvoertuig en dient dus voorzien te zijn van een parkeerticket. Indien u zich hier niet aan houdt, kan het een hoge boete opleveren. Zo ook bij het plaatsen van de voertuigen op een plaats waar een parkeerverbod geldt.

Het verzoek tot weghalen

Het weghalen van een voertuig is in sommige gevallen benodigd. De aanhangwagen mag immers niet langer dan drie dagen op de weg staan. De gemeente heeft daarentegen wel plaatsen aangewezen waar u uw bakwagen voor maximaal een maand mag stallen. Het kan daarom zomaar zijn dat de gemeente u een verzoek doet om uw voertuig daar te plaatsen. Doet u dit niet? Dan kan dit een hoge boete opleveren. De hoogte van de boete is afhankelijk van de gemeente waarin u het voertuig hebt staan. Ook kan de gemeente het voertuig zelf weghalen, waarvoor jij de kosten moet betalen.

Wat als u langer wilt parkeren?

Zoals hierboven aangegeven heeft u de mogelijkheid om uw aanhangwagen voor langere tijd langs de weg te hebben staan. In dit geval moet u wel naar bepaalde wegen of gedeelten hiervan kijken waar u de aanhanger tot maximaal een maand neer kunt zetten. Wanneer u de gesloten aanhanger hier wilt plaatsen, is het verstandig om vooraf voldoende informatie op te vragen. U weet hierdoor precies waar u aan toe bent.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl