Welke banden moet ik kiezen voor mijn aanhangwagen?

Jouw aanhangwagen heeft verschillende onderdelen die je goed moet onderhouden. Deze onderdelen kunnen ook wel eens aan vervanging toe zijn. Denk hierbij aan onder andere de banden. De banden van jouw aanhangwagen moet je goed uitzoeken. Als je de verkeerde variant aanschaft, kan je namelijk niet de weg op of komen er weer andere problemen om de hoek kijken. Maar welke banden moet je kiezen voor jouw aanhangwagen? Hieronder lees je wat de mogelijkheden zijn.

Verschillende soorten banden

Een aanhangwagen kan voorzien zijn van verschillende soorten banden. Een eerste verschil zit hem in de merken. Ieder merk is anders en kan ook weer andere kwaliteit met zich meebrengen. Daarnaast zijn er verschillende groottes beschikbaar. Hier komt de grootste uitdaging. Je moet er namelijk voor zorgen dat de grootte van de banden helemaal bij jouw aanhangwagen passen. Tevens kan het draagvermogen van de aanhangwagens verschillen, waar je de banden weer op aan moet passen om de beste resultaten te behalen.

Zo kies je de juiste banden

De banden voor de aanhangwagen moet je goed kiezen. Ze moeten immers het gewicht dragen van de aanhanger en de inhoud die je erin hebt geplaatst. Daarom moet je te allen tijde de juiste maat kiezen en goed kijken naar het draagvermogen. Sommige banden kunnen bijvoorbeeld uitsluitend op de aanhangwagens die tot 750 kilogram vervoeren, terwijl anderen ook op een boottrailer kunnen. De verschillende soorten banden worden aangegeven door middel van nummers. Vergeet dus niet om alle banden goed naast elkaar te zetten en de vergelijking te maken. Alleen dan weet je welke banden het beste op jouw aanhangwagen kunnen.

Op dit moment moet je vervangen

Heb je de juiste banden gevonden? Dan kan je het moment bepalen waarop je de banden moet vervangen. Het is wettelijk vastgesteld dat banden een profiel van meer dan 1,6 millimeter moeten hebben. Het is echter aan te raden om de banden eerder te vervangen. Het beste is om te kijken naar een profiel van meer dan 2,0 millimeter. Alleen dan heb je namelijk voldoende grip op de weg en zorg je ervoor dat je alle ladingen op een veilige manier kan vervoeren en onderweg geen ongelukken krijgt. De gevaarlijke situaties blijven op deze manier achterwege.

Daarnaast moet je bij de banden goed opletten of er beschadigingen zijn aan de banden. De banden van een aanhangwagen zijn namelijk gevoeliger voor beschadigingen dan de banden van een auto. Als je met jouw bagagewagen vaak op oneffen terrein rijdt, zullen de banden veel sneller slijten dan wanneer je veel op de normale wegen rijdt. Tevens kunnen de banden beschadigen door voor langere tijd stil te staan. Als je jouw aanhangwagen een langere tijd niet hebt gebruikt, is het dus verstandig om een nauwkeurige controle uit te voeren en de banden eventueel te vervangen.

De juiste bandenspanning gebruiken

Na het vervangen van de banden is het belangrijk om de bandenspanning van jouw bakwagen te controleren. De juiste bandenspanning hangt af van verschillende factoren. Als eerste heb je de maat van de banden. Ook het draagvermogen en de uiteindelijke belading spelen een grote rol bij het bepalen van de bandenspanning. Een aanhangwagen met banden van 13 inch hebben een hogere bandenspanning dan de banden met een grotere inch. Zo liggen de kleinere maten tussen de 5 en 6 bar, terwijl de grotere maten juist tussen de 3 en 4,5 liggen.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl