Geremde en ongeremde aanhangwagens: welke kies je?

Een nieuwe aanhangwagen aanschaffen lijkt in eerste instantie eenvoudig. Je kijkt naar het volume van de wagen, zorgt voor het beste model en hoe je deze koppelt aan jouw auto. Alleen blijkt al snel dat er veel meer keuzes mogelijk zijn. Bij het kiezen van een nieuwe aanhangwagen komt al snel de volgende vraag: Moet ik een geremde of ongeremde aanhangwagen kiezen? Het is een vraag die je vooraf moet beantwoorden voordat je een aankoop doet en er zo veel mogelijk profijt van hebt.

Alles hangt af van de keuze

Of je voor een geremde of ongeremde aanhangwagen moet kiezen zorgt ervoor dat je heel anders met het voertuig om kan gaan. Er zit namelijk meer achter dan je denkt. Zo hangt de maximale toegestane laadmassa afhankelijk van het soort aanhangwagen dat je hebt. De aanwezigheid of afwezigheid van een rem zorgt er namelijk voor dat je het kenteken wel of niet moet registreren. Een nieuwe bagagewagen kopen zal daarom ook een geheel andere draai krijgen en je moet dus goed de verschillen vooraf weten. Ook moet je de verschillen weten voordat je daadwerkelijk de weg op gaat met jouw nieuwe aanhangwagen. Je voorkomt hiermee grote boetes.

De ongeremde aanhanger

Een ongeremde aanhanger is niet voorzien van een oplooprem. Dit betekent dus dat de aanhanger niet uit zichzelf kan remmen, maar afhankelijk is van het voertuig waaraan deze gekoppeld is. De negatieve druk die op de dissel wordt gezet, zorgt er dus voor dat jouw auto flink afgeremd wordt. Bij iedere rembeweging zal de aanhanger vooruit blijven bewegen en zich tegen de trekhaak aanduwen. Bij een niet al te zware belasting hoeft dit geen probleem te zijn. Jouw voertuig zal met de remkracht de aanhanger namelijk eenvoudig tegenhouden. Doordat er geen rem is, mag je maximaal 750 kilogram, inclusief het gewicht van de aanhanger zelf, trekken met jouw voertuig.

De ongeremde aanhangers gebruik je voornamelijk voor het vervoeren van lichtere ladingen. Denk bijvoorbeeld aan huisraad of groenafval. Je kan dus wel een aanhanger huren of kopen voor het vervoeren van het afval naar de stort, maar mag er geen al te grote ladingen mee vervoeren. Het grootste voordeel is wel dat deze aanhangwagens zelf niet heel zwaar zijn, waardoor je meer laadvermogen overhoudt en niet voortdurend nieuwe ritten hoeft te maken. Tevens mag je deze aanhanger trekken als je alleen jouw rijbewijs B hebt. Wel moet je de wagen dan voorzien van een wit duplicaat van de nummerplaat van jouw eigen auto.

De geremde aanhanger

De geremde aanhanger is de tegenhanger van de ongeremde aanhanger. De aanhanger is voorzien van een oplooprem, welke aan de dissel bevestigd zit. De rem zorgt ervoor dat wanneer je met jouw eigen auto remt, de aanhanger ook een remmende beweging maakt. De remmende beweging van jouw auto wordt hiervoor omgezet bij de dissel. Hiervoor zit een schuifbuis in de dissel, welke bij het afremmen wordt ingedrukt. Daardoor komt deze tegen de remstang aan. De remstang staat weer in verbinding met de remkabels die naar de wielen leiden. De duwbeweging wordt omgezet in een trekbeweging en de aanhanger remt automatisch af.

De geremde aanhangers zijn voornamelijk bedoeld voor het vervoeren van grotere en zwaardere spullen. Bij een boottrailer kopen krijg je dus te maken met de geremde varianten. Het laadvermogen van dit type aanhangwagen ligt een stuk hoger dan bij de andere variant. Naast een boot kan je ook zwaar afval vervoeren en kan je machines naar een nieuwe bestemming brengen. Alles vanaf een massa van 750 kilogram is dus mogelijk. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat je de aanhangwagen met een eigen kenteken moet registreren. Zorg hier dus voor voordat je daadwerkelijk de weg op gaat. Je kan jezelf hiermee grotere problemen voorkomen.

Om met een geremde aanhanger te kunnen rijden, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs BE. Het is namelijk veel lastiger om hiermee te remmen. Doordat de aanhanger voorzien is van een remsysteem, zijn achterwaartse rijbewegingen lastiger te maken. Veel oefenen is daarom wel belangrijk voordat je daadwerkelijk al jouw spullen gaat vervoeren! Heb je nog een oudere aanhangwagen? Dan kan je de rembekrachtiging tijdelijk uitschakelen door een hendel. Dit maakt het achteruitrijden net wat eenvoudiger, maar je gaat alsnog voelen dat je veel gewicht achter de auto hebt hangen.

De beste aanhanger kiezen

Wil je snel zelf de weg op met jouw nieuwe aanhanger? Kijk dan naar het rijbewijs dat je in jouw bezit hebt en welke massa je moet vervoeren. Je kan vanaf dat moment al jouw klussen naar behoren uitvoeren.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2023 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl