Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn aanhangwagen?

De aanhangwagen is een voertuig dat u voor een groot aantal zaken in kan zetten. Niet voor niets hebben veel mensen deze ook in hun bezit. Alleen kunt u hier niet zomaar mee de weg op. U moet deze namelijk ook verzekeren, omdat u anders voor een hoge kostenpost komt te staan indien er schade komt aan iemands bezit. Maar hoe zit het dan eigenlijk met deze verzekering? En wat moet u nog meer weten over de aanhangwagen en het bijbehorende rijbewijs?

Wat is een aanhangwagen

Laten we als eerste kijken naar wat een aanhangwagen precies is. Er bestaan een groot aantal varianten, welke voor een groot deel zijn opgedeeld tussen open en gesloten aanhanger. Het is een voertuig dat u aan een ander rijtuig bevestigd en waarmee u verschillende goederen en voertuigen mee kan verplaatsen. De machinetransporters zijn bijvoorbeeld bedoeld voor het verplaatsen van machines, terwijl een boottrailer de boot weer op een andere plek kan brengen. Vooraf moet u dus goed bepalen welke variant u nodig heeft voor het uitvoeren van de werkzaamheden die u voor ogen heeft.

De aansprakelijkheid tijdens schade

Dan door naar de verzekering. Want welke heeft u eigenlijk nodig? De verzekering van een Kipper of ander merk moet opgesplitst zijn in een verzekering voor aansprakelijkheid en de dekking van de aanhangwagen zelf. Het eerste deel is voor wanneer u schade rijdt met uw aanhangwagen, het tweede deel is het casco. Als de aanhangwagen zich nog achter uw voertuig bevindt, dan is de WA-verzekering van toepassing. Deze zit in de verzekering van de auto, dus hiervoor hoeft geen extra verzekering meer afgesloten te worden.

Een losgekoppelde aanhanger en de verzekering

Indien de gesloten aanhangwagen of een van de andere modellen is losgekoppeld van het voertuig en veilig buiten het verkeer staat, dan verloopt de afhandeling van de schade op een geheel andere manier. In dit geval moet u de schade namelijk indienen bij de verzekeraar waar de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is ondergebracht. Zorg er dus voor dat u goed bekijkt waar u deze verzekering heeft afgesloten, zodat u de schade sneller kan indienen en u voorkomt dat u veel langer moet wachten tot alles in werking wordt gesteld. Vooraf alles op orde hebben is daarom verstandig om alles in goede banen te leiden.

Het gewicht en een kenteken

Bij de meeste verzekeringen wordt er gevraagd om een kenteken. Vrijwel ieder voertuig is hier immers van voorzien. Alleen is dit bij een aanhanger niet altijd nodig. Of er een apart kenteken op het voertuig moet, is afhankelijk van het gewicht van het voertuig en de daarbij behorende laadvermogen. De maximale massa die wettelijk is toegestaan zal dus de leidraad zijn voor het aanvragen van een kenteken. Zonder eigen kenteken blijft het maximale gewicht onder de 750 kilogram. U kan dan het kenteken van de auto gebruiken. Is het laadvermogen hoger? Dan dient u een kenteken aan te vragen bij de RDW voordat u een verzekering af kunt sluiten.

Goed letten op de verzekering

Maar waar let u dan op bij het afsluiten van de verzekering? Het is niet altijd eenvoudig om een verzekering te vinden die volledig bij uw wensen en behoeften past. Iedere verzekering is anders en kan ook weer andere voor- en nadelen met zich meebrengen. Als eerste kijkt u naar het hebben van uw aansprakelijkheidsverzekering. Als u deze en de WA-verzekering van de auto al heeft, dan kan het zijn dat er geen extra verzekering meer nodig is. Vooral als u met de auto onderweg bent naar de plaats van bestemming. Bij een losgekoppelde aanhanger kan het aan te raden zijn om een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

De dekking van de verzekering

Daarnaast kijkt u naar de dekking die met de verzekering komt. De WA-verzekering is verplicht voor voertuigen. Iedere auto heeft deze verzekering om de weg op te mogen. Uw aanhanger is in dit geval automatisch meeverzekerd als u de weg op gaat. Sommigen kiezen ervoor om een uitgebreidere dekking te nemen. In dit geval betaalt u meer per maand, maar kunt u in het geval van schade ook een minder hoge kostenpost krijgen. De aansprakelijkheidsverzekering heeft weer een geheel andere dekking, dus ook hier kunt u meerdere keuzes in maken. Meerdere verzekeringen met elkaar vergelijken kan lonen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen en niet voor verrassingen te staan.

Een verzekering die bij u past

Met de aanhangwagen de weg op kunnen houdt dus in dat u de verzekeringen achter de schermen goed geregeld moet hebben. Ondanks dat u vaak al verzekeringen heeft voor de auto, is het altijd aan te raden om te bekijken in hoeverre de aanhanger is meeverzekerd voordat u de weg op gaat. Vergeet ook niet om de aansprakelijkheidsverzekering goed onder de loep te nemen om alles in goede banen te leiden. Heeft u nog geen verzekeringen? Dan kunt u bij meerdere maatschappijen kijken naar de dekkingen en de bijbehorende prijzen. Zo vindt u te allen tijde een verzekering die het beste bij u past en waarmee zowel uw auto als de aanhanger naar behoren zijn verzekerd.

Offerte aanvragen Bel voor advies op maat
Advies nodig? Neem contact op.

©2024 Kovdberg.nl | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Gerealiseerd door Mediaschip

Gageldijk 190, 3566 MJ Utrecht | Tel: 030 262 2087 | WhatsApp: 06-15576993 | info@kovdberg.nl